|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
I bez nouzového stavu může zůstat téměř vše zavřené 

Na tahu je ministr Blatný. Zavřené může zůstat téměř všechno

12. února 2021 11:13 / Depositphotos
 0   0
V neděli přestane v Česku platit nouzový stav, a pokud vláda nevyhlásí nový, přestanou platit všechna opatření vyhlášená na jeho základě. Na tahu je teď ministr zdravotnictví Jan Blatný. I bez nouzového stavu může zůstat téměř vše zavřené, záleží totiž pouze na tom, jak to ministr zdravotnictví zdůvodní.

Pokud se vláda rozhodne usnesení Sněmovny ignorovat, jednalo by se podle advokáta Ondřeje Dostála o protiústavní postup a protiústavní by byla i opatření, která by na tomto základě byla vyhlášena. Vznikl by dokonalý chaos a bylo by to špatně.

Řešením by podle něj mohl být jakýsi překlenovací nouzový stav. „Pokud by si vyhlásila překlenovací nouzový stav pro opatření, která z nějakého důvodu nešla vyhlásit pod jiným zákonem, Sněmovna by kabinetu mohla dát na nějaký krátký čas palec nahoru. Záleželo by na tom, jak by to napsali," uvedl Dostál pro CNN Prima News.

Vše teď záleží na ministru zdravotnictví Janu Blatném. Pokud epidemické důvody k uzavření jsou, musí je najít. „To, co se po ministrovi bude nyní chtít, je, aby začal přemýšlet a pracovat. Musel by si říct, že nechce, aby hrála Sparta a Slavia a bylo tam 10 tisíc fanoušků, a zdůvodnit to, což podle mě odůvodnitelné je. Zdůvodnit by ale musel i to, proč mu vadí, že si pojede rodina zahrát tenis do haly. Ministr si to musí opravdu konkrétně odpracovat," domnívá se Dostál.

Zrušení nouzového stavu podle advokáta nepovede ke zhoršení situace a opatření, která cílí na epidemicky rizikové oblasti, udělat půjdou. Právě plošnost opatření je podle Dostála největším problémem. Řada opatření podle něj může skutečně platit ve chvíli, kdy budou posuzována konkrétně a individuálně. Například podle regionů nebo podle typu podnikání.

Zákon říká, že je možné omezit setkávání lidí. Dělítko není v tom, že hospody ne a obchody jo. „Když zakážu plošně restaurace nebo služby, nejspíš mi to správní soud shodí. To, co musím udělat, je vzít typy provozoven, vyhodnotit epidemické riziko a aktivně zakázat jen ty, které jsou za nějakou čárou rizikovosti," míní Dostál s tím, že uzavření obchodů nemá šanci uspět ve chvíli, kdy budou otevřené třeba služby nebo velké provozy firem.

 U služeb by omezení chápal například směrem k masérským salonům nebo kadeřnictvím. „Tam, kde se potřebuji pacienta významně dotýkat, by mohlo být postupováno přísněji než třeba u prodejců," vysvětlil. Hlavní vinu na zmatcích nesou vyjádření premiéra Andreje, tvrdí hejtmani.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu