|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Domácí
Jihoafrická mutace se zatím v Česku neprokázala 

Boj s britskou mutací jsme prohráli. Hrozí nám ale mnohem větší nebezpečí, varují vědci

11. února 2021 13:52 / Depositphotos
 0   0
Česko si v současné době dělá hlavu z nakažlivější britské mutace koronaviru. Experti už ale varují před ještě agresivnější jihoafrickou či brazilskou mutací. A je otázkou času, kdy se i střední Evropa dočká těchto dalších variant.

Jihoafrická mutace se zatím v Česku neprokázala, ale podle imunologa Zdeňka Hela je pouze otázkou času, kdy se tu objeví. S jihoafrickou mutací hrozí jeden nepříjemný problém, totiž opakované infekce lidí, kteří už dříve covid prodělali. Podle Hela je tato mutace riziková tím, že protilátky po prodělání jsou asi desetkrát až třicetkrát nižší a po očkování zhruba šestkrát až osmkrát. „Dá se očekávat, že bude docházet k reinfekcím pacientů," vysvětlil.

„S největší možnou vážností varuji o hrozícím nebezpečí šíření jihoafrické varianty viru SARS-CoV-2 na území České republiky. Tato varianta je více rezistentní k učinku neutralizačních protilátek. I když výsledky vědeckých studií zatím nejsou konkluzivní, je bohužel pravděpodobné, že současné vakcíny budou mít nižší účinnost prevence proti této virové variantě. Je možné, ze jihafrická varianta bude snáze infikovat jedince, kteří již jednou prodělali nemoc Covid-19. Nelze vyloučit ani vyšší patogeniticitu," uvedl Hel na sociální síti.

Podle Hela je jihoafrická varianta s největší pravděpodobností již přítomna na území ČR, zatím však v malé frekvenci. Uvažovat za dané situace o rozvolňování je nejen nezodpovědné a nebezpečné, ale i bezohledné k našim evropským sousedům. „Boj s šířením britské varianty jsme již prohráli. Tato varianta je již dominantně přenášeným typem viru v mnoha oblastech země. V připadě jihoafrické varianty máme ještě šanci. Prosím, pojďme zkusit alespoň tento boj neprohrát," apeluje Zdeněk Hel.

Ve středu byly ohlášeny první dva případy nákazy brazilskou variantou koronaviru v Portugalsku. Informovala o tom televize SIC. Stalo se tak dva týdny poté, co byly zastaveny všechny lety mezi touto jihoevropskou zemí a Brazílií. Oba nakažení brazilskou variantou koronaviru jsou z oblasti Lisabonu. Mezi Portugalskem a Brazílií mohou nyní být provozovány jen repatriační lety, na cestu se také mohou vydat lidé z humanitárních důvodů. Ohledně původu viru si trvám na svém, říká mikrobioložka Peková. Až čas ukáže, že jsem měla pravdu.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu