|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Situace se zhoršuje i v nemocnicích  

Vývoj epidemie nabírá směr nejhoršího ze scénářů. Skokový nárůst ukazatelů za 24 hodin

24. prosince 2020 09:13 / Depositphotos
 0   0
Epidemiologická situace se nelepší. Ve středu přibylo v Česku 14 054 potvrzených případů covidu-19. Je to nejvyšší denní nárůst od 4. listopadu. Zhoršují se i další ukazatele. Poměr pozitivních na celkové množství testů stoupl za 24 hodin ze zhruba 30 na 38 procent.

Opětovný nárůst případů se promítá i na počtu hospitalizovaných v nemocnicích a zdravotníci si stěžují na lehkovážnost veřejnosti. Při současném nárůstu potvrzených případů covidu-19 se nemocnice naplní na konci roku. To také znamená, že začne přibývat mrtvých. Vývoj epidemie tak nabírá směr nejhoršího ze scénářů, které minulý týden představil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. „Může se stát, že počet hospitalizovaných vystoupá až na 7000 v konkrétním dnu," nastínil Dušek s tím, že počet lidí na intenzivních lůžcích může být v jeden den i 900 až 1000 pacientů.

Celostátní bodové skóre indexu PES odpovídá nejpřísnějšímu stupni pohotovosti od pátku 18. prosince. Země se ale dosud řídí opatřeními, která odpovídají mírnějšímu čtvrtému. Na pátý stupeň země přejde po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna.

Pátý stupeň PES znamená oproti čtvrté úrovni omezení shromažďování ze šesti osob na dvě a prodloužení zákazu nočního vycházení o dvě hodiny na dobu od 21:00 do 04:59. Ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. 

V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení, ve čtvrtém je to pětina. Svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše 15 místo 20 osob. Od neděle se zastaví také provoz lyžařských vleků. Blatný novinářům řekl, že režim návštěv v sociálních zařízeních zůstane stejný, budou možné s negativním testem.

Venku budou moci spolu sportovat také jen dva lidé, dosud to bylo šest. Vnitřní sportoviště zůstanou uzavřena, amatérské soutěže zakázány.

V pátém stupni mohou být podle výchozí tabulky opatření otevřené jen prodejny základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. Tabulka uvádí také zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek, nyní ale bude zavřeno jen ve státní svátky.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu řekl, že ve velkých obchodech se bude moci prodávat pouze nezbytné zboží, podobně to funguje na Slovensku.  V supermarketu bude možné prodávat jen to, „co lze prodávat i v běžném malém obchodě“, doplnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Nikdo není znevýhodněn. Jestliže není možné prodávat v malém obchodě hračky, není možné je prodávat ani v supermarketu," uvedl. Situace je velmi špatná. Česko míří do tvrdého lockdownu.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu