|  ZPRÁVY
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Domácí
Pátý stupeň už by stávající opatření opět zpřísnil 

Situace se rapidně zhoršuje. Pátý stupeň systému PES je na spadnutí

17. prosince 2020 14:17 / Česká televize
 0   0
Ve středu testy odhalily 8235 nakažených koronavirem. To je asi o tři stovky více než v úterý. Ministr zdravotnictví Jan Blatný nevyloučil to, že při zhoršení počtů lidí s covidem-19 v nemocnicích bude navrhovat přesun do nejpřísnějšího pátého stupně.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný očekává, že i bez zhoršení situace bude o Vánocích v nemocnicích asi 6000 lidí. Zhoršení by mohlo znamenat až 10.000 hospitalizovaných a kolem 15.000 nových případů denně.

„Zátěž nemocnic zatím nebyla tak extrémní, jako je to v jiných zemích. Monitorujeme nyní stav v nemocnicích, nárůst hospitalizovaných je teď pozvolnější. Nemůžu nicméně vyloučit, že pokud zaznamenáme počátek tohoto trendu, tak že budeme navrhovat přesun do stupně pět," sdělil na tiskové konferenci Blatný.

Skóre systému PES, podle nějž se má řídit zpřísňování či uvolňování opatření, je aktuálně na hodnotě 71 bodů. Přestože již déle než týden odpovídá skóre čtvrtému stupni, vláda rozhodla, že k přesunu, s nímž je spojeno zpřísňování opatření, dojde až od pátku. Bude tak znovu platit zákaz nočního vycházení a zavřou se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště či bazény. Obchody a služby se na rozdíl od předchozí „čtyřky“ tentokrát zavírat nebudou.

Pátý stupeň už by ale opatření opět zpřísnil. Znamenal by možnost setkávání jen dvou osob, noční zákaz vycházení už od 21:00, distanční výuku pro všechny typy škol kromě mateřských a obchody by zase mohly prodávat jen potraviny, drogerii nebo další nezbytné potřeby.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně v zemi necelých 70 tisíc lidí nakažených koronavirem. Od začátku epidemie zemřelo už více než 10 tisíc lidí, kteří se prokazatelně nakazili novým typem koronaviru.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka teď Česko balancuje mezi zdravím, ekonomikou a svobodou jedince. „Nemůžeme to stavět jenom do roviny, kdy bychom ještě zpřísnili,“ uvedl.

Je třeba současně vidět také to, že úplné utlumení ekonomiky bude znamenat „desetitisíce živnostníků a podnikatelů, kteří v tuto chvíli už zdroje nemají, zadlužují se na léta dopředu a hrají o střechu nad hlavou." Po Vánocích nás čeká ledová sprcha, varují experti. Start do nového roku nevypadá vůbec dobře.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu