|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Epidemii se stále nedaří dostat pod kontrolu 

Situace je velmi špatná. Česko míří do tvrdého lockdownu

22. prosince 2020 09:10 / Depositphotos
 0   0
Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Od pátku se stabilně drží na 76 bodech ze sta. Podle původního plánu by Česko mělo být již v lockdownu.

Pokud se rizikové skóre drží v horším stupni aspoň tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření proti nemoci covid-19. Zpřísnění opatření vláda projedná ve středu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v pondělí řekl, že pokud s ohledem na vývoj epidemie navrhne zpřísnění, opatření by se změnila s účinností od pátku 25. prosince. Podle původního plánu opatření by v pátém stupni měly být uzavřeny i obchody s výjimkou prodejen se základními potřebami a provozoven služeb, které zatím vláda nechávala oproti plánu opatření otevřené. Podle Blatného se už ale v pátém stupni s výjimkami z opatření nepočítá.

V některých regionech se rizikový index PES dostal místy až na 86 bodů, a to například v Karlovarském kraji. Nejhorší situace je podle indexu PES v okrese Ostrava-město, kde se skóre druhý den drží na 94 bodech. Zhoršuje se i Praha. Skóre PES v metropoli vzrostlo o tři body na 71 bodů. Hlavní město i tak stále zůstává ve čtvrtém stupni pohotovosti. 

Do lockdownu se postupně uzavírá celá Evropa. Itálie přes Vánoce a Nový rok zpřísní stávající opatření a po celé zemi tak budou muset zavřít obchody, restaurace a bary.  Přísnější pravidla budou platit v obdobích od 24. do 27. prosince, od 31. prosince do 3. ledna a od 5. do 6. ledna. Do tvrdého lockdownu se uzavírá Rakousko, Nizozemsko či Dánsko. Třetí vlna právě začíná, varuje biochemik a odhalil, čím je virus obrovsky nebezpečný.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu