|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Přes Londýn a jižní Anglii se šíří nová mutace koronaviru  

Znepokojivá zpráva. Nová mutace koronaviru se šíří Evropou mnohem rychleji, než se zdálo

21. prosince 2020 08:50 / Depositphotos
 0   0
Ve Velké Británii identifikovali nový kmen koronaviru. Z dosavadních údajů vyplývá, že jde o mnohem nakažlivější variantu, a to výrazně zhoršuje již tak špatnou pandemickou situaci. Na to, že by se nová forma viru nerozšířila z Británie do zbytku Evropy, zřejmě můžeme zapomenout.

Přes Londýn a jižní Anglii se šíří nová mutace koronaviru a podle italských úřadů se už objevila i na Apeninském poloostrově. Vědci se domnívají, že nová mutace je výrazně nakažlivější než jiné kmeny. 

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že rychle se rozvíjející mutace viru je o 70 procent přenositelnější než stávající kmeny a zdá se, že vyvolává rychlý nárůst nových infekcí v Londýně a jižní Anglii. Podle ministra zdravotnictví Hancocka se nová varianta se vymkla kontrole. Ministr to uvedl v neděli v rozhovoru s televizí BBC. „Vzhledem k tomu, o kolik rychleji se tato nová varianta šíří, bude velmi složité udržet ji na uzdě, dokud není široce nasazená vakcína," komentoval situaci.

Británie varovala Světovou zdravotnickou organizaci, že nový kmen, identifikovaný minulý týden, je pravděpodobnou příčinou nárůstu infekcí. V neděli Spojené království oznámilo 35 928 nových případů koronaviru s tím, že zmutovaný kmen způsobil téměř dvojnásobný nárůst. Většina lidí se nakazila právě v Londýně. Informaci přinesl Daily Mail.

Zmutovaný kmen zjištěný v Anglii odhalilo podle WHO také Nizozemsko při namátkové kontrole starších případů ve vzorku odebraném na začátku prosince. Mutace pak byla zjištěna i v Dánsku a v Austrálii, uvádí CNN Prima News. V neděli pacienta nakaženého novým kmenem koronaviru oznámila Itálie. Dotyčný a jeho partner se podle ministerstva zdravotnictví nedávno vrátili z Británie s mezipřistáním v Římě.

Virové mutace nejsou ničím neobvyklým. Vědci našli mezi vzorky koronavirů tisíce různých mutací. Minulý měsíc se zjistilo, že miliony norků nesou novou mutaci covidu. V říjnu vědci také našli důkazy o další mutaci ve Španělsku. Nebylo však zjištěno, že by některý z těchto kmenů urychloval šíření choroby.

Dobrou zprávou je, že účinnost vakcíny by neměla být ohrožena. Jak řekl Právu vedoucí výzkumné skupiny Strukturní virologie v CEITEC v Brně, virolog Pavel Plevka, zjištěná mutace znamená malou změnu spike proteinu a je pravděpodobné, že účinnost vakcíny neovlivní. „Zatím nejsou obavy, že by na něj nefungovala vakcína nebo léky, ale je podezření, že se šíří v populaci rychleji než ostatní varianty viru," komentoval aktuální obavy britského zdravotnictví Plevka. Třetí vlna právě začíná, varuje biochemik a odhalil, čím je virus obrovsky nebezpečný.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu