|  ZPRÁVY
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Domácí
Děti už se letos do školy nevrátí 

Školy už se letos neotevřou. Na co mají rodiče nárok a jak správně čerpat ošetřovné

19. prosince 2020 14:53 / Depositphotos
 0   0
Česká vláda se rozhodla, že dětem prodlouží vánoční prázdniny o dva dny. To znamená, že školy už v letošním roce neotevřou. Mnozí rodiče si neuvědomují, že ošetřovné mohou čerpat i za nadcházející pondělí a úterý, pokud s dítětem zůstanou doma.

K nejúčinnějším opatřením proti šíření covidu-19 patří uzavření škol. Vyplývá to z mezinárodní studie vyhodnocující dopady jednotlivých opatření ve 41 zemích. Studii sestavil tým pod vedením vědců z Oxfordské univerzity a nově ji publikoval časopis Science.

Bohužel, uzavření škol, zejména základních a středních, patří současně k vůbec nejdražším protipandemickým zásahům. To proto, že může ohrozit vzdělanostní úroveň nastupujících generací, což se výhledově nepříznivě promítne do konkurenceschopnosti celé ekonomiky.

Je tedy třeba opravdu pečlivě zvažovat, kdy a za jakých podmínek školy zavřít. Blížící se Vánoce nabízejí příležitost k celkem ještě „levnému“ uzavření škol, neboť ve dnech těsně před vánočními svátky se toho ve školách děti a mládež stejně mnoho nenaučí. Kantoři jim nechtějí kazit vrcholný adventní čas písemkami, testy a zkoušením, takže panuje volnější, besídková atmosféra.

Česká vláda této situace využila a v pondělí se usnesla, že prodlouží vánoční prázdniny. Školáci se tak již letos do tříd nepodívají. A to přesto, že ještě nadcházející pondělí a úterý představují běžný pracovní den. To ale tedy také znamená, že rodičům vzniká nárok na ošetřovné, pokud namísto zaměstnání zůstanou s dítětem doma, připomíná hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Nárokovat ošetřovné však rodiče mohou jen za pondělí a úterý, nikoli za středu, neboť ta by byla prázdninovým dnem, i kdyby žádné onemocnění covid-19 neexistovalo.

Pokud si rodič chce ošetřovné nárokovat, musí vyplnit příslušnou žádost na stránkách České správy sociálního zabezpečení a předat ji svému zaměstnavateli. Ošetřovné ve výši 70 procent denního vyměřovacího základu mohou čerpat ti rodiče, kteří ke dni 21. prosince pečovali o dítě mladší deseti let.

Mnozí rodiče si neuvědomují, že ošetřovné mohou za nadcházející pondělí a úterý čerpat. Mohou se tak zbytečně připravit o peníze, které se nejen kvůli blížícím se svátkům budou jistě hodit. Po Vánocích nás čeká ledová sprcha, varují experti. Start do nového roku nevypadá vůbec dobře.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu