|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Otevírání škol je podle mnoha odborníků předčasné 

Tlaky na rozvolňování povedou katastrofě, varuje šéf lékařů Milan Kubek

16. listopadu 2020 15:28 / Depositphotos
 0   0
Počet nových případů s koronavirem klesá a veřejnost volá po uvolnění epidemiologických nařízení. A odborníci bijí na poplach. Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka jsou čísla příšerná a přes 6000 mrtvých se nedá označit za vítězství.

Čísla o pozitivně testovaných jsou sice nižší, ale je to proto, že se méně testuje. „V jeden den jsme udělali o 15 tisíc testů méně. Ta čísla jsou zkreslená, reprodukční číslo není tak nízké," řekl Kubek v diskusním pořadu na Primě. Kubek Zároveň již dříve vyjádřil obavy z rychlého uvolňování opatření. „Pes nepes. Rostou tlaky na rozvolňování a bojím se, že k rozvolňování dojde příliš brzo. Začátkem prosince se otevřou nákupní centra, lidé si užijí Vánoce a po Novém roce budeme mít ještě větší problém," sdělil Kubek.

S tím v diskusi souhlasil i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj je třeba, aby současná opatření proti šíření koronaviru zůstala v platnosti, dokud nedosáhneme na méně než tisíc potvrzených případů nákazy denně. Tam by Česko mohlo být zhruba v polovině prosince.

Velkým problémem je podle Milana Kubka i fakt, že před problémem zavíráme oči. Zhruba 20-30 procent obyvatel nereflektuje současná opatření a úmyslně je bojkotují. „Čísla u nás jsou příšerná a jsme na tom výrazněji hůř na třeba Spojené státy, které mají 500 osob za den na milion obyvatel a my máme přes 1000 osob na milion. Jsme na tom výrazně hůř," upozorňuje Kubek.

Šéf lékařů vidí problém i v návratu dětí do školy. „Dnes je to 350 let od smrti Jana Ámose Komenského a my si ho nesmíme připomínat tím, že budou umírat učitelé," zdůraznil Kubek s tím, že se moc nepřipomíná, že zdravotníci a učitelé odnesli epidemii nejvic.

Děti jsou podle něj ideálními přenašeči. Nemají příznaky, ale to neznamená, že nejsou infekční. Dva týdny se nebude nic dít a pak přijde další nárůst infikovaných. Pustit děti bez toho, aby se pravidelně testovaly, je podle Kubka šílenost. Podobný názor sdílí i Roman Prymula , který se domnívá, že otevírání škol je předčasné.

Milan Kubek rovněž vyjádřil obavy, že současný ministr zdravotnictví podlehne tlaku kolegů ve vládě a začne s rozvolňováním příliš brzo. Varoval, že pokud se začátkem prosince otevřou nákupní centra, může již po Novém roce nastat velký problém. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu