|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Nový koronavirus se chová velmi neobvykle 

Zrádné chování koronaviru. Tělo napadá samo sebe

23. května 2020 07:31 / Pixabay
 67   8
Virolog a mikrobiolog z lékařské fakulty Mt Sinai v USA Benjamin tenOever říká, že nový koronavirus se chová velmi neobvykle. Pro reportéry listu Daily Mail vysvětlil, jak se tělo obvykle brání virům a jak to vypadá v případě koronaviru.

Podle virologa zabraňuje určitým genům, aby bojovaly proti infekci a tělo tak napadne samo sebe. Koronavirus má podle vědce schopnost blokovat interferony, aktivní zůstávají pouze chemokiny, kvůli čemuž dojde k nadprodukci imunitních buněk, což způsobí tzv. cytokinovou bouři. O co přesně jde?

„Tělo v podstatě napadne samo sebe. Cytokinová bouře je imunitní reakce, kdy tělo vyprodukuje imunitní buňky, které mohou napadnout a zničit orgány,“ objasnil tenOever. On a jeho kolegové navrhují, aby se při hledání vhodné léčby experti zaměřili na „odblokování interferonů“.

Proteiny interferon a chemokin mají v podstatě dva úkoly: Opevnit buňky proti útoku viru a rekrutovat schopnější imunitní buňky s hlavní funkcí bojovat s viry. „Většina virů, kterými se člověk za život nakazí, je poražena tímto systémem obranyschopnosti,“ doplnil virolog.

„Jenže koronavirus se chová úplně jinak, má schopnost zcela zablokovat interferony a aktivovat chemokiny. To je velmi špatná kombinace,“ vědci pod tenOeverovým vedením zkoumali plíce dvou pacientů, kteří podlehli koronaviru. „Na zkoumaných vzorcích jsme viděli právě tuto reakci vyvolanou koronavirem,“potvrdili odborníci.

„Představte si to asi takhle, člověk se nakazí, covid-19 napadne jeho plíce a začne se množit a šířit, napadené buňky neinformují o tom, že jsou napadené, jak tomu bývá normálně, což koronaviru dovoluje, aby se zahnízdil v plicích a celé je zanítil,“ přiblížil tenOever. „Zároveň ale na místo míří imunitní buňky, které aktivovaly chemokiny, když už ale konečně dorazí na místo infekce, virus se zcela vymkne kontrole a imunitní buňky jsou bezmocné,“ dodal.

„Koronavirus se v klidu může šířit dál. Obvykle interferony poskytnou imunitním buňkám určitý čas, aby dorazily na místo nákazy. Koronavirus je ale blokuje, takže není, kdo by zabránil jeho množení a šíření. Když už imunitní buňky doputují k nákaze, místo pomoci způsobí ještě větší zanícení a celý imunitní systém se v podstatě obrátí sám proti sobě,“ prohlásil tenOever.

A co o novém koronaviru říká mikrobiložka Soňa Peková? Koronavirus je podivný. O jeho původu nemám pochybnosti, říká bioložka Peková.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu