|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Kancelář prezidenta si navzdory koronaviru polepší  

Zatímco si Češi utahují opasky, na Hradě si je mohou řádně povolit

14. května 2020 05:55 / Česká televize
 84   4
Jsou místa ve státní správě, kterých se koronavirová krize nedotkne. Sněmovní rozpočtový výbor nyní schválil zvýšení rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky pro příští rok o téměř dvacet milionů korun,

Ještě loni na podzim, kdy se nevědělo, že Česko koronavirová krize zasáhne, bylo naplánované, že kancelář prezidenta získá pro příští rok zhruba 404,9 milionu korun.

Ve středu ale sněmovní výbor schválil pro kancelář hlavy státu částku o téměř dvacet milionů vyšší. Kancelář by tak pro příští rok měla hospodařit s částkou 422,8 milionu.

„Návrh rozpočtu je shodný s návrhem ministerstva financí. Vychází ze střednědobého výhledu. Do zvýšených výdajů jsou zahrnuty prostředky na financování podílu EU u projektu „Podpora biodiverzity a obnova krajinné struktury v Lánské oboře II,“ snažila se napřed obhájit výši rozpočtu prezidentské kanceláře předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

Po upozornění, že ještě na podzim byl střednědobý výhled pro Kancelář prezidenta republiky zcela jiný, přiznala: „Do návrhu byl zapracován nárůst prostředků na platy zaměstnanců, včetně příslušenství, stejně tak tomu je i u ostatních kapitol, a již zmiňovaný podíl EU.“

Schválení zvýšení rozpočtu pro kancelář hlavy státu okamžitě vyvolalo kritiku. „Firmy a podnikatelé, z jejichž daní veřejná sféra žije, trpí existenční úzkostí. Dramaticky snižují své náklady, aby přežily,“ řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Poslanci vládní koalice a tato vláda se přesto chovají, jako by žádná krize neexistovala a dál nás čekal jenom růst,“ dodal s patřičným despektem. A nutno říct, že v tomto s ním nelze než souhlasit a většina veřejnosti mu dává za pravdu. Nebudeme tahat za provaz, na jehož konci je smyčka pro živnostníka, rozčílil se Kalousek.

Více peněz by na příští rok měla dostat i Poslanecká sněmovna. Podle odhadů měla na oproti plánovanému rozpočtu získat asi o 47 milionů více než letos. Naopak rozpočet Senátu měl téměř o deset milionů klesnout.

 

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu