|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Dětěm byly diagnostikovány symptomy podobné Kawasakiho nemoci 

Znepokojivá zpráva. Koronavirus způsobuje u dětí nečekané komplikace

12. května 2020 20:13 / Pixabay
 2   0
Znepokojivé zprávy o dětech v těžkém stavu kvůli onemocnění, které by mohlo mít návaznost na covid-19 přišlo na konci dubna z Velké Británie. Stejné informace nyní přicházejí z New Yorku. O co přesně jde?

Podle odborníků se zmiňovaná nákaza podobá syndromu toxického šoku či Kawasakiho nemoci, což je onemocnění, které způsobuje u dětí do pěti let záněty cév a srdce. Experti zdůrazňují, že se onemocnění objevilo zatím jen u velmi malého počtu dětí, přičemž koronavirus se prokázal jen u některých z nich. O podobných případech však informovali i italští či španělští lékaři. 

V sobotu informoval guvernér New Yorku o úmrtí tří dětí na možnou komplikaci způsobenou koronavirem, při níž oběti měly oteklé cévy a srdeční problémy. Nejméně 73 dětem byly diagnostikovány symptomy podobné Kawasakiho nemoci, tedy ​​vzácného zánětlivého onemocnění a syndromu toxického šoku. Guvernér Andrew Cuomo informaci přinesl s tím, že „to je to poslední“, co Newyorčané v rámci boje proti epidemii potřebovali.

Cuomo nicméně řekl, že děti byly testovány jako pozitivní na covid-19 nebo měly protilátky prokazující přinejmenším dřívější přítomnost koronaviru, ale při hospitalizaci běžné příznaky viru nevykazovaly.

Američtí lékaři si též všimli, že u poměrně značného počtu pacientů s koronavirem se vytváří krevní sraženiny, a to navzdory tomu, že jsou jim podávány léky snižující srážlivost krve. Washington Post píše, že je mělo až čtyřicet procent případů. Při pitvě lékaři v plicích obětí nacházeli množství sraženin.

Co přesně je Kawasakiho nemoc? Onemocněním trpí nejčastěji děti mladší šesti let, převážně chlapci. Vzácná nemoc má příznaky, které se často objevují u pacientů, jejichž imunitní systém se snaží bojovat s infekcí. Patří mezi ně vysoká horečka, nízký krevní tlak, vyrážky a dušnost. Syndrom se může projevovat rovněž bolestmi břicha, zvracením nebo průjmem. Podle některých údajů děti asijského původu bývají postihovány nemocí zhruba šestkrát častěji. V Česku bývá registrován ročně jen mizivý počet případů.

Podle lékařů se tak opět potvrzuje domněnka odborníků, že onemocnění covid-19 je nebezpečné zejména pro jedince s oslabenou imunitou či jinými diagnostikovanými nemocemi, avšak u běžné a zdravé populace se žádné vážné komplikace nedají předpokládat. Naše imunita dostává nošením roušky pořádně na frak. Čtěte více.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu