|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Druhá vlna koronaviru přijde za pár měsíců, tvrdí vědci 

Buďme ve střehu. Vědci ví, co nás čeká s druhou vlnou koronaviru

19. května 2020 06:13 / Pixabay
 11   1
Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že nový koronavirus se může u lidské populace zabydlet trvale jako sezónní endemický patogen. Objevovat se bude se železnou pravidelností podobně jako chřipka.

Před druhou vlnou koronaviru varuje WHO a nabádá země, aby se na situaci připravily. Pandemie není zdaleka u konce. „Není čas na oslavování, je čas na přípravu,” říká šéf evropského regionu WHO Hans Kluge.

Země by podle něj měly využít současný stav k přípravám na druhou vlnu pandemie. Měly by zvyšovat kapacity nemocnic, zejména pak jednotek intenzivní péče. „Singapur a Japonsko to pochopily velmi rychle a začaly se připravovat na druhou vlnu,” uvedl. Kluge se obává, že druhá vlna na podzim letošního roku by navíc mohla kolidovat s epidemií jiných nemocí. „Jsem tím velice znepokojen, na podzim tady může být druhá vlna ve spojení se sezonní chřipkou či spalničkami,” varuje.

Uznávaný český biochemik Jan Konvalinka se ale horšího průběhu podzimního ataku neobává. „Není důvod, proč by měl být virus agresivnější. Je to analogie se španělskou chřipkou – tam ale hrálo roli třeba to, že lidé byli po válce podvyživení, nebylo čím pořádně topit a tak dále. Nepovažuji za pravděpodobné, že by druhá vlna vedla k větší patogenitě.“ Prorektor Univerzity Karlovy také připomíná, že existuje hypotéza o přizpůsobivosti viru hostiteli, kdy se patogen stává méně virulentním a pro člověka méně nepříjemným.

Podobný názor zastává česká imunoložka Blanka Říhová. „Jsem zcela přesvědčená, že druhá vlna nás čeká na podzim. Nebude ale zdaleka tak intenzivní,“ myslí si. „Část populace se imunizuje. A taky už víme daleko víc než na začátku. Ani se nebudeme stydět brát si roušku, když ucítíme, že je potřeba. I to jsme se naučili,“ vypočítává. „Budeme moci běžně fungovat. Jako když přijde na podzim chřipka.“

Podle Říhové bychom mohli mít vakcínu už na jaře 2021. Dnes ji dokážeme oproti minulosti vyvinou poměrně rychle. Farmaceutické firmy se naučily postupy u nemocí SARS a MERS, takže mají zkušenosti. Očkování bude podle ní nepovinné, stejně jako u chřipky. „Povinnost očkování u lidí vyvolává nechuť. Já sama se naočkovat nechám a velmi ráda. Vyberu si ale solidní firmu,“ upozorňuje imunoložka. Naše imunita dostává nošením roušky pořádně na frak, upozorňují vědci.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu