|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Domácí
Nošení roušky se stalo symbolem poslušnosti 

Lidé jsou vystrašení a z roušky se stal státní kult

16. května 2020 08:08 / Pixabay
 371   120
Spousta lidí roušku nenosí, kam by měla, a ještě více lidí ji má na obličeji, i když by vůbec nemuseli. Nošení roušek v uzavřených prostorách tramvají, vlaků, obchodů nebo místností, kde mají lidé k sobě blíž, je na místě. Ale jinak je to nesmyslné opatření.

„Plošnou povinnost nosit roušky nepovažuji za správnou. Naopak. Je to v řadě případů zdravotně škodlivá věc, říká lékař a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v rozhovoru pro Reflexu.

V ordinacích jsou zasypaní případy nákazy z nošení roušky. Držet si hodiny na obličeji bakterie, končí většinou kožním problémem. Člověk je jako vysavač a většina z toho, co by jinak vydechl, se najednou zadržuje na roušce. Postupně to dotyčný polyká nebo si odnáší domů jako mikrobiální zvěřinec. Z tohoto pohledu jsou nejhorší hadrové roušky, které se u nás v medicíně už léta nepoužívají. Stát měl již dávno lidem dát jednorázové zdravotnické roušky a obchodní centra by je měla nabízet jako v Rakousku, míní Šmucler.

Podle prezidenta České stomatologické komory mnoho lidí používá roušku obráceně. Jakmile se sejde víc lidí, roušku zahazují. Zatímco na veřejnosti roušky nosí jako diví a téměř zbytečně. Vir potřebuje čas, aby člověk nakazil. Když se lidé minou ve vteřině, tak pokud jeden druhému neplivne do obličeje, je nakažení vyloučené. Zbytek už je jen politika.

„Vláda si z roušky udělala symbol soudržnosti nárda jako celku. Jako lékař vidím roušku pragmaticky jako něco, co za určitých situací může bránit šíření infekce. Nic víc. Stát proto měl už dávno zajistit hygienické prostředky, a ne vyzývat lidi, aby si roušku podomácku vyráběli," říká Šmucler.

Rouška se stala symbolem vlasteneckého vzepjetí v době epidemie. Lidé, do nichž byste to nikdy neřekli, zakoupili šicí stoje a dali se do práce. „Když do něčeho investujete tolik energie, těžko si připouštíte, že to prakticky nemělo žádný smysl. A za této situace chcete po politicích, aby uznali, že se mýlili a mátli lidi? Jestli něco pohne situací v České republice, bude to příklad zemí jako je Německo nebo Rakousko, kde si z roušky neudělali státní kult. Naše imunita dostává nošením roušky pořádně na frak. Čtěte více.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu