|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Nejdůležitější prevence je správné a časté mytí rukou 

Nošení rukavic při nakupování nadělá víc škody než účinku

10. května 2020 09:29 / Pixabay
 222   41
Lidé jsou vyděšení a nejraději by se oblékli do ochranných pomůcek od hlavy až k patě. Přitom některé ochranné prostředky jsou naprosto zbytečné. Příkladem mohou být rukavice, které lidé nosí při nákupu a které podle odborníků vůbec nepotřebujeme.

I Světová zdravotnická organizace upozorňuje, že pokud si často a správně myjete ruce, nošení rukavic je zbytečné. Někdy mohou spíše ve výsledku způsobit více škody než užitku.

Rukavice jsou v mnohém stejné jako samotné ruce, co se týče šíření viru, někdy dokonce i horší. Podle odborníků se koronavirus nedostává do těla přímo přes pokožku rukou, tudíž není třeba žádná specifická ochrana v tomto směru. Ta by měla přicházet pravidelně odjinud, tedy nesahat si při pohybu mezi lidmi či v obchodě rukama na obličej, mýt si a dezinfikovat ruce po příchodu domů.

Ať už bez rukavic, nebo s nimi, pokud se dotknete infikovaného prostoru, přenesete virus jinam tak jako tak. S gumovými rukavicemi to může být dokonce horší. Přilnavost různých virů na různých površích se liší. Je ale pravděpodobnější, že na latexových rukavicích ulpí snáze než na pokožce rukou. Ty můžete koneckonců kdykoli umýt znovu a znovu. S jednorázovými či látkovými rukavicemi to hned neuděláte. Pokud se tak čehokoli dalšího dotknete, přenesete i škodlivé látky.

Rukavice jsou samozřejmě přínosné například při výběru nebaleného pečiva, kdy jsou jistě ku prospěchu. V jiných nutné nejsou nutné a jsou nebezpečný pomocník.

Před pár dny se na Zlínsku objevil případ, že i přes veškerá hygienická opatření se v obchodě se smíšeným zbožím kromě zaměstnanců nakazila i čtrnáctiletá dívka, která si šla v rukavicích koupit jeden jogurt. Nabízí se tedy otázka, zda se děvče spíše nenakazilo z kontaminovaných rukavic než z obalu jogurtu. Jde o opravdu jeden raritní případ. Není zjištěno, jak došlo k vlastnímu mechanismu nákazy. Je to poměrně výjimečná věc a neměli bychom dělat z komára velblouda.

Aby splňovaly rukavice ochrannou funkci, musí se s nimi hlavně správně manipulovat, což mnoho lidí nedodržuje. Bohužel u nošení rukavic platí, že lidé mají mnohdy pocit, že pokud si je kdekoli venku či v obchodě nasadí, už není třeba si po každém příchodu domů umýt ruce. Což je zásadní omyl. Naše imunita dostává nošením roušky pořádně na frak. Psali jsme zde.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu