|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Virus se chová divně 

Koronavirus je podivný. O jeho původu nemám pochybnosti, říká bioložka Peková

23. dubna 2020 19:47 / Facebook
 5223   460
Doktorka Soňa Peková ze soukromé laboratoře Tilia, které stát v počátcích koronavirové epidemie v Česku zakázal testovat, je přesvědčena, že koronavirus SARS-Cov-2 je v laboratoři uměle vytvořený virus. Podle Pekové je tento virus tak netypický a speciální, že nemohl vzniknout v přírodě.

Její laboratoři nejprve stát testování na koronavirus zakázal, nyní už Soňa Peková znovu testuje. To, že je nový koronavirus, který má pocházet z netopýrů, tak zhoubný, považuje za velké překvapení.

„Je kolem něj hodně mlhy, nakonec se ale ukáže, kde je pravda. Domnívám se, že jde o uměle vytvořený virus. Virus se chová divně, nevyvíjí dobrou imunitu, jsou známy případy reinfekce. Má spoustu charakteristik, které jsme dosud v přírodě neviděli,“ popisuje.Že by měl virus pocházet ze zvířecí říše, jak uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO), přijde Pekové nepravděpodobné.

Podle Pekové moc typově podobných virů neexistuje. „Jemu nejbližší příbuzný je SARS z roku 2003 a druhý nejbližší je netopýří koronavirus, a všechno ostatní je hrozně daleko. Jsem přesvědčená, že toto nevzniklo zásahem přírody, ale vytvořil to člověk, protože si neumím představit, že by se to v přírodě takhle překotně vyvinulo,“ míní bioložka. Virus mohl uniknout při vědeckém výzkumu v oblasti genetické biologie, myslí si.

„Podle výzkumů se tento koronavir rozšiřuje třikrát větší rychlostí než ty předchozí i než ten původní netopýří koronavir. Přitom se ale neustále vyvíjí a tak se může stát, že ačkoliv se za obrovské peníze vytvoří nějaká vakcína, tak ten vir mezitím zmutuje a vakcína bude nepoužitelná,“ varuje mikrobioložka.

„Ale já doufám, že ten virus sám zdechne, on sice teď vypadá, jakože má obrovské svaly a všechno zničí, ale pokud je opravdu laboratorní, tak by neměl mít velkou výdrž. Snad žádná druhá vlna covidu-19 nebude. Hlavně nesmíme panikařit, je to třeba jenom přečkat, jako jsme přečkali všechno, co na nás přišlo předtím. Panika všechno jenom zhoršuje,“ apeluje na závěr Peková. Koronavirus překvapuje. Na mladé lidi působí jinak, než se předpokládalo.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu