|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Demonstrace je marketing poražených, říká bývalý poslanec 

Protesty proti Babišovi nejsou spontánní, říká exposlanec. Kdo je tedy organizuje?

12. srpna 2019 14:12 / Shutterstock
 107   23
Politici a média s lidmi manipulují, je třeba se nedat ošálit. Masivní demonstrace proti Babišovi jsou jednoznačně řízené z mocného pozadí těch, kteří neuspěli a nechtějí si to přiznat, domnívá se někdejší poslanec a varuje před rozdělováním společnosti na lepší a horší.

Letošní rok se prozatím nesl ve znamení demonstrací, ať již proti změně klimatu nebo vládě Andreje Babiše. Na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na Letné se podle údajů různých médií shromáždilo 250 až 300 tisíc demonstrantů. Někteří politici jsou přesvědčení, že letošní demonstrace nejsou spontánní, navíc mají obrovskou podporu poražených politiků i zaujatých médií.

„Na hony poznám spontánní protest a skutečnou demonstraci od těch letošních zinscenovaných a dobře zákulisně řízených a mocně protežovaných a podporovaných srocení naivních a neprozřevších komparzistů,“ tvrdí přesvědčivě někdejší poslanec Karel Fiedler (Strana nezávislosti ČR), který v roce 2012 demonstrace sám spoluorganizoval, organizoval a řídil (proti Kalouskovo-Nečasově vládě).

Přímo tragické podle něj je, že prvotní podstata těch letošních demonstrací, je dle jeho názoru opravdová a opodstatněná - tedy počínání Andreje Babiše, jeho oligarchizace politiky, snaha řídit stát jako firmu atd. „Žádnou občanskou aktivitu v tom ovšem nevidím. Je to důsledně řízený marketing s mohutnou podporou z pozadí. Dvě mafiánské party si vyřizují spolu účty, ta dřívější, vyšplouchnutá od vesel, se znovu snaží dobrat ke kormidlu a svým dřívějším pozicím, vlivu a zdrojům. Nic víc, nic míň, bohužel,“ domnívá se politik.

Je také přesvědčený, že každý soudný účastník letenské demonstrace by po tom, co její moderátor provokativně vystupující v okrově hnědé košili a kalhotách použije k označení místa původu dalšího vystupujícího termín Sudety, musel z takto zneužité demonstrace odejít. „Souběh, těchto dvou věcí byl podle mě velmi podceněn,“ zdůrazňuje.

I jeho přitom mrzí, jak silnou podporu mají tyto protesty ve veřejnoprávních médiích. „My máme ještě nějaká OPRAVDU veřejnoprávní média? Jsem zásadním odpůrcem Andreje Babiše, on si ale média pro sebe (pro svůj politický vliv) musel koupit (neřeším teď zde za jaké peníze...). Jeho odpůrcům, reprezentovaným tzv. demoblokem, stačí pouze mít v nich vliv, nic si kupovat nemuseli,“ říká zkušený politik s tím, že v médiích panuje velká nevyváženost.

V médiích se navíc často objevuje názor, že Babiše a Zemana volili zejména lidé starší a málo vzdělaní. „Kde berou ti umělci tu drzost, takto se vyvyšovat nad jiné? Vřele bych jim doporučil, aby si přečetli naši Ústavu – tu se jim změnit zatím nepodařilo a doufám hned tak nepodaří. A že Piráty volí ještě nevzdělaní a nezkušení mladí, to najednou nevadí? Opatrně, velmi opatrně s myšlenkami o roztřídění a kastování občanské společnosti,“ varuje.

„Realita současné politiky je, bohužel, taková, že nejde o snahu přesvědčit o svém názoru, pravdě nebo vizi, ale doslova zmanipulovat voliče. Některé strany politického spektra ty starší voliče, jiné ty mladší, některé ty sociálně slabší, jiné ty finančně zajištěnější. Navzájem si vůbec nemají co vyčítat. Střídá a mění se jen to, kdo je v tom momentálně úspěšnější,“ uzavírá Karel Fiedler.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu