|  ZPRÁVY
čt 4. července, svátek má Prokop, zítra se slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Zahraniční
Evakuační akci zajišťovalo kolem 900 policistů a stovky hasičů 

Největší evakuace občanů v poválečné historii Německa!

25. prosince 2016 19:20 / Twitter
 1   0
Neobvyklý průběh měl první svátek vánoční v bavorském Augsburgu. Desetitisíce obyvatel města ho nemohlo strávit ve svých domovech kvůli zneškodňování velké letecké bomby z druhé světové války.

Největší evakuace občanů v poválečné historii Německa probíhala poměrně klidně. Příbytky muselo dopoledne opustit zhruba 54.000 lidí v okruhu asi 1,5 kilometru od místa nálezu v centru města, tedy téměř každý pátý obyvatel třetího největšího města v Bavorsku. Zneškodnění bomby vážící 1,8 tuny, kterou objevili v úterý při stavebních pracích, trvalo zhruba pět hodin.

Dopoledne se v zóně, zasahující značnou část centra města s 32.000 domácnostmi, ale také s nemocnicí a s deseti domovy pro seniory, nacházelo relativně málo lidí. Většina obyvatel zřejmě odcestovala k přátelům nebo příbuzným už na Štědrý den. Právě v to doufaly i úřady, které takovou možnost občanům doporučovaly. Do šesti nouzových středisek zřízených městem dorazilo jen několik set lidí.

„Vánoce 2016 v Augsburgu vypadají jinak, než jsme to všichni očekávali," uvedl starosta Kurt Gribl. Pro zneškodnění bomby zvolili sváteční dny i proto, aby se nemusela ve značném rozsahu narušit městská hromadná doprava, zavírat obchody a přerušovat práce v podnicích. Pyrotechnici navíc upozornili, že by se s odstraněním nálezu nemělo dlouho otálet.

Evakuační akci zajišťovalo kolem 900 policistů a stovky hasičů, kteří měli za úkol zajistit, že ve vyhrazené zóně nikdo nezůstane. Do Augsburgu přišlo i 4000 pomocníků z Červeného kříže a různých pohotovostních složek z celého Bavorska. K dispozici byly také autobusy a přes 200 sanitek.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu