|  ZPRÁVY
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Domácí
Letošní rok se ponese ve znamení úspor 

Tučná léta jsou pryč. Letošní rok bude ve znamení úspor

03. března 2019 04:18 / Shutterstock
 1   5
Plnění státního rozpočtu vykázalo letos v únoru nejhorší výsledek od roku 2011. Poprvé od roku 2012 končí únorové plnění v záporu. Takový výsledek jakoby měl předznamenat, že letošní rok bude pro státní kasu poměrně obtížný. Obtížnější než léta uplynulá.

Zpomalení růstu ekonomiky se projeví poklesem růstové dynamiky na příjmové straně rozpočtu.

Ostatně například inkaso DPH v únoru meziročně klesalo, a to o 4,4 procenta, zatímco ministerstvo plánuje, že za celý letošní rok dojde k růstu inkasa DPH meziročně o 6,8 procenta. Z únorových dat pochopitelně ještě nelze usuzovat na celý rok, nicméně rozdíl mezi plánem a skutečností je varovný.

Připomeňme, že loni v únoru inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů rostlo o 17,4 procenta, zatímco plán na celý rok 2018 počítal s meziročním růstem oproti roku 2017 ve výši devíti procent. Zatímco loni v únoru státní kasa plán překonávala, letos v únoru v případě DPH výrazně za plánem zaostává.

Ministryně financí signalizuje, že letos bude úspornější. Taková brzda je samozřejmě žádoucí. Měla být však spuštěna mnohem dříve, ještě v době, kdy ekonomika na plné obrátky expandovala. Čas však už vrátit nelze a zbývá doufat alespoň v to, že celkový výsledek hospodaření státního rozpočtu se letos vejde do rozpočtovaného schodku ve výši čtyřiceti miliard korun. Na to, že by státní kasa vykázala přebytek jako loni, můžeme zapomenout.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu