Jak by dopadly volby, kdyby se konaly v únoru?

Domácí 28. února 2019 | 06:29 — Ilona Cílková
Pokud by se v únoru 2019 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 63 % občanů ČR. Vyplynulo to z volebního výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
Volby by opět vyhrálo ANO, ODS s Piráty se přetahují o druhé místo / CVVM

Jak CVVM upozornilo, volební model není předpovědí výsledků voleb, ale poskytuje pouze informaci o rozložení voličské podpory v době sběru dat. Výsledný volební model pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami.

„Podle volebního modelu mělo v době sběru dat největší podporu hnutí ANO (30,5 %) následované Piráty (14,5 %) a ODS (14,5 %). Ve srovnání s předchozím měřením z ledna 2019 nedošlo v podpoře jednotlivých stran ke statisticky významným změnám,“ píše ve své zprávě CVVM.

U uskupení KDU-ČSL, STAN a SPD nelze prý vzhledem k intervalům spolehlivosti říci, zda by se na základě výsledků současného šetření do PSP ČR dostaly či nedostaly.

Všem dotazovaným s volebním právem položilo CVVM otázku týkající se volební účasti. Na otázku odpovědělo kladně 63 % dotázaných („rozhodně ano“ 36 % a „spíše ano“ 27 %), 31 % záporně („spíše ne“ 11 %, „rozhodně ne“ 20 %). Zbytek dotázaných (6 %) zvolil odpověď „nevím“. Podle získaných dat je deklarovaná volební účast srovnatelná s reálnou účastí v parlamentních volbách v říjnu 2017 (60,8 %). 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu