|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Pandemie si vyžádala pravděpodobně mnohem více životů, než se předpokládalo 

Statistiky úmrtí v rámci pandemie jsou mnohem horší, než se myslelo. Zemřelo až 18 milionů lidí

14. března 2022 11:29 / Pixabay
 0   0
Na následky onemocnění covid-19 mohlo po celém světě zemřít až 18 milionů lidí, což je přinejmenším třikrát více, než kolik uvádějí oficiální statistiky. Řekli to vědci v rámci své nové studie, kde porovnávali skutečný počet zemřelých během dvou let pandemie s očekávaným množstvím úmrtí.

Skupina vědců zveřejnila svou novou studii, která se zabývá celkovými počty životů, které si vyžádala pandemie koronaviru. Oproti oficiálním číslům se jejich statistika značně liší a vědci se domnívají, že v souvislosti s nemocí covid-19 mohlo celosvětově přijít o život více než osmnáct milionů lidí.

Vědci v rámci svého výzkumu porovnávali reálná čísla počtu zemřelých lidí v souvislosti s covidem za uplynulé dva roky s očekávanými daty pandemického vývoje. Výsledky jejich práce zveřejnil odborný časopis The Lancet.

Nedostatečné testování

Podle vědců byl celkový dopad pandemie na počet úmrtí mnohem vyšší, než jaké jsou skutečně potvrzené počty zemřelých. Více než dvanáct milionů potencionálních úmrtí, které nejsou ve statistikách, se podle nich odehrálo zejména v rozvojových zemích, kde není taková úroveň očkování. Mnoho případů úmrtí proto nikdy nebylo v souvislosti s covidem prokázáno.

Výrazné výkyvy v uvedených úmrtích podle vědců například vykazují některé státy Latinské Ameriky a některé země v Asii. Autoři výzkumu však upozorňují, že jejich čísla jsou stále jen orientační a k bližšímu určení reálného dopadu pandemie je potřeba provést ještě další výzkumy.

Více smrtelná je chřipka

Data také naznačila, že covid se stává pro většinu lidské populace méně nebezpečným, přestože varianta omikron zvyšuje riziko dlouhé pandemie. Například data z Velké Británie ukazují, že covid se stal nyní již méně smrtelným než běžná chřipka. Co se týká nakažlivosti, tak v této oblasti však omikron nemá soupeře. Virus je natolik nakažlivý, že z dlouhodobého hlediska představuje vyšší riziko než chřipka. Dále čtěte: (Nový výzkum ukázal, že lidský mozek funguje na plný výkon až do šedesáti let. Poté dochází ke znatelnému útlumu).

Zdroj: The Lancent, Financial Times.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu