|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Ruiny kostela z roku 1080 byly objeveny ve Velké Británii (ilustrační foto) 

Během výstavby vysokorychlostní vlakové tratě v Anglii stavební dělníci odkryli prastarou stavbu

12. září 2021 10:38 / Depositphotos
 0   0
Archeologové odkryli více než 900 let starý kostel, jehož část byla objevena během výstavby vysokorychlostní železniční tratě, která má propojit velkou část Británie. Spolu s kostelem bylo na místě také objeveno několik hrobů a množství artefaktů. Vědci také provedli počítačovou rekonstrukci kostela, která naznačuje, jak mohla stavba z roku 1080 vypadat.

Výstavba vysokorychlostní železniční tratě HS2 ve Velké Británii přinesla velice zajímavý objev. Stavbaři totiž během přípravných prací v Buckinghamshire odkryli část zbořeného středověkého kostela. Podle archeologů, kteří na odkrytí zbytků budovy pracovali, se jedná o kostel z roku 1080. Mezi ruinami středověkého anglického kostela byly nalezeny také znaky, které jsou označovány jako stopy čarodějnic a několik hrobů.

Ruiny středověkého kostela se tak řadí mezi mnoho vzrušujících archeologických objevů, které s sebou přinášejí záchranné archeologické práce před stavbou HS2, kontroverzního systému vysokorychlostních železnic, který má spojit značnou část Velké Británie. V rámci těchto archeologických prací už byla v minulosti nalezena napříkald kostra muže, který byl zavražděn během doby železné, zbytky britského prehistorického pobřeží, tábořiště dávných lovců a sběračů na okraji Londýna. 

Archeologické práce

Při hloubení oblasti vědci odhalili tři metry vysoké křemenové stěny tvořící čtvercovou strukturu, kruhový hraniční příkop a řadu hrobů pod budovou. Podle odborníků, kteří na místě pracovali, se jedná o jedinečný objev středověkého farního kostela, který měl pro místní komunitu náboženský význam po celá staletí, než byl zapomenut a ponechán svému osudu.

Podle expertů byl kostel vystavěn krátce po normanském dobytí Anglie. Samotná budova byla vystavěna na základu, který postavili dobyvatelé, ale hroby pod ním pocházely z období před jejich příchodem. Během středověku, tudorovské a viktoriánské éry, obyvatelé kostel rozšířili a pokračovali v pohřbívání zesnulých.

Chátrající kostel

Stěny kostela jsou postaveny z křemenů - tento materiál se hojně využíval při stavbě církevních budov právě před příchodem Normanů. Kostel postupně chátral, až byl na místě postaven kostel nový a stará budova byla z bezpečnostních důvodů zbourána. Díky tomuto vzácnému objevu si archeologové budou moci vytvořit lepší obrázek o architektuře církevních budov právě z tohoto období. Dále čtěte: (Hledač kovů objevil neuvěřitelný poklad. Nález z pátého století obsahoval skoro kilo zlata).

Zdroj: Smithsonianmag.com.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu