|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Prastará jaderná ponorka byla vyrobena v Sovětském svazu 

Poslední plavba legendární sovětské ponorky. K-3 Leninsky Komsomol míří do své odpočinkové destinace

09. září 2021 06:44 / Barents observer / Aleksandr Merkushev (volný zdroj foto)
 0   0
Vůbec první sovětská jaderná ponorka s označením K-3 „Leninsky Komsomol“ bude přepravena z loděnice Nerpa na poloostrově Kola do Kronstadtu, kde se stane součástí Muzea námořní slávy. Ve své době se jednalo o chloubu sovětského námořnictva.

Legendární sovětská ponorka K-3 „Leninsky Komsomol,“ jež byla vůbec první jadernou ponorkou projektu 627, bude na své poslední plavbě tažena po moři do cílového místa, kterým je Muzeum námořní slávy v Kronstadtu. Nyní se toto sovětské plavidlo nachází v loděnici Nerpa, kde bylo zakotveno v roce 2005.

Tato historická ponorka bude v nejbližší budoucnosti umístěna do plovoucího doku Sviyaga, s jehož pomocí se bude plavit z pobřeží Barentsova moře přes Bílé moře a vnitřní vodní cesty do Kronstadtu v Petrohradě. Plovoucí dok byl zkonstruován a uveden do provozu v loděnici Zeleodolsk u řeky Volhy v roce 2015 a je speciálně navržen pro plavbu po vnitřních vodních cestách Ruska, a to včetně Bílého moře a kanálu postaveného vězni za Stalinovy vlády v Karélii.

Sovětská pýcha

Jakmile bude ponorka dopravena do muzea, bude kompletně zrestaurována, a to včetně vnitřních prostor a vybavení. Legendární sovětská ponorka byla poprvé uvedena do provozu v roce 1959. Ve své době se jednalo o vůbec první jadernou ponorku, která byla součástí projektu 627. Tento projekt zahrnoval výstavbu nového typu útočných jaderných ponorek. V rámci projektu byla také postavena experimentální ponorka K-27 s reaktory chlazenými kapalným kovem.

Ponorka K-3 se stala prvním sovětským plavidlem, které dosáhlo severního pólu pod hladinou. Stalo se tak v červnu 1962, tedy čtyři roky poté, co dosáhla severního pólu americká ponorka Nautilus. Sovětská ponorka, jež byla poháněna dvojicí vodou chlazených jaderných reaktorů, se však zapsala do historie také velice nechvalnou nehodou, která se stala 8. září 1967. Na palubě ponorky totiž vypukl požár, jehož následkem zemřelo celkem 39 členů posádky.

Vyříznutý reaktor

Ponorka byla vyřazena z provozu v roce 1988 a zakotvena v doku, kde čekala na sešrotování. V roce 2005 byla zubem času ohlodaná ponorka přesunuta do loděnice Nerpa a o několik let později začaly práce na vyjmutí obou reaktorů. Dnes je ponorka o několik metrů kratší než dříve, protože chybí celá reaktorová část. Oba reaktory z této ponorky skončily na dně moře, jak tomu bylo v sovětské éře běžné. Dále čtěte: (Mezi skutečně podivné zbraně patří tento jediný prototyp. Sovětský kulomet byl určen k boji pod hladinou).

Zdroj: The Barents Observer.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu