|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Vulkanická činnost oddělila před milliony let dva oceány 

Před desítkami miliony let došlo k události, která navždy oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku

30. srpna 2021 06:02 / Depositphotos
 0   0
Kdybychom se vrátili v čase o jednapadesát milionů let, kdy na Zemi byla všudypřítomná zvýšená vulkanická činnost, byli bychom velice blízko události, která navždy změnila proudění v oceánu a tedy i klimatické poměry na planetě. Jedná se o vulkanickou událost, která oddělila Severní ledový oceán od Atlantiku.

Díky nejnovějšímu výzkumu skupina vědců odhalila geologickou událost, která navždy změnila oceánské proudění tím, že oddělila vody Severního ledového oceánu od Atlantiku. V této době byla na Zemi patrná mnohem větší vulkanická aktivita než dnes, která po sobě zanechala mnoho klimatických změn.

Vědci díky novému výzkumu zjistitli, že před jednapadesáti miliony let došlo k přehrazení mořské cesty mezi Arktidou a Atlantikem tím, že došlo ke vzniku nové pevniny mezi Grónskem a Dánskem. V důsledku změny vodního proudění, které má zásadní vliv na zemské klima a distribuci tepla skrze planetu, došlo k výrazným změnám počasí v mnoha oblastech.

Moderní vědecké postupy

Díky kombinaci sedimentární analýzy na stovkách kilometrů, studiu mikrofosilií a mapování geologických hranic pomocí seismického zobrazování tým výzkumníků vedený geologickým průzkumem Dánska a Grónska (GEUS) zjistil, že díky pozdvihnutí lytosferických desek došlo k oblasti k částečnému oddělení dvou oceánů.

Vědci zjistili, že díky vulkanické aktivitě došlo k vyzdvižení okraje grónské pevniny, což vedlo k vytvoření zcela nové pevniny a výraznému zúžení dosavadní námořní cesty mezi kontinenty. Vědci tedy dospěli k názoru, že nejen růst skleníkových plynů z masivní vulkanické činnosti, ale také tato událost výrazně ovlivnila klima na planetě. Oddělení oceánů také výrazným způsobem narušilo rozložení tepla a kyselost spodních vod oceánu.

Výzkum také ukázal, jak vzniklé pevniny umožňovaly některým druhům savcům migrovat ze svých původních stanovišť. Sopečná aktivita v té době výrazně pozměnila tvar kontinentů a vytvořila celou řadu různých zúžení a mostů, po kterých mohli tvorové vytvářet nové migrační trasy. Dále čtěte: (Vědci odhalili slabá místa na Zemi, která se snadno mohou stát spouští celosvětové krize).

Zdroj: Sciencealert.com.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu