|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice čelí další poruše v řadě 

V útrobách ruské části ISS něco hořelo a spustil se alarm. Orbitální stanice je na pokraji životnosti

10. září 2021 09:10 / Depositphotos
 0   0
Ve vesmírném komplexu ISS došlo k nečekaným potížím v podobě alarmu, který se rozezněl v ruském komplexu. Podle astronautů byl v době, kdy se alarm spustil, v orbitální stanici cítit štiplavý zápach hořící umělé hmoty a kouř. Incident tak znovu připomíná, že stárnoucí ISS je už na samém pokraji své životnosti

V ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) došlo k nečekanému incidentu. Ve čtvrtek nad ránem se totitž orbitální stanicí rozezněl požární alarm, který upozorňoval na zhoršenou kvalitu vzduchu vlivem kouře. Astronauté také kouř cítili, a podle jejich slov bylo patrné, že zápach pocházel z pálící se izolace.

Podle informací od ruské kosmické agnetury Roskosmos se ve 04.55 moskevského času v modulu Zvedza v ruském segmentu Mezinárodní vesmírné stanice během dobíjení akumulátoru spustil detektor kouře a následně alarm.

Spálená izolace

Francouzský astronaut Thomas Pesquet později uvedl, že do amerického segmentu ISS pronikl zápach hořícího plastu a elektrického zařízení. Ruská posádka následně spustila vzduchové filtry a po tom, co se ovzduší modulu vyčistilo, pokračovala v nočním odpočinku.

K incidentu přitom došlo jen pár hodin před plánovaným vstupem kosmonautů do otevřeného vesmíru. Agentura RIA Novosti však informovala, že ruští kosmonauti Oleg Novickij a Piotr Dubras navzdory incidentu do vesmíru ve čtvrtek vystoupí, jak bylo plánováno, a budou pracovat na ruském modulu Nauka, který k ISS připojili v červenci.

Problematický modul

Podle Roskosmosu v současnosti všechny systémy v ruském segmentu pracují normálně. Tento incident je nejnovějším z několika, které vyvolaly obavy o bezpečnost ruského segmentu ISS. Samotný ruský modul Zvezda, ve kterém byl požární alarm spuštěn, zaznamenal v poslední době několikrát únik vzduchu. Rusko už dříve naznačilo, že po roce 2025 plánuje opustit ISS z důvodu zastarávání vybavení a následně postavit vlastní orbitální stanici, připomíná AFP. Dále čtěte: (Čína zahájila provoz zvláštního typu jaderného reaktoru).

Zdroj: ABC News.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: ISS, požár, vesmír, nehoda
Zavřít reklamu