|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Nová čínská ponorka má protiradarový design 

Nejdřív ji objevili na satelitních snímcích, nyní unikly její fotografie. Utajovaná čínská ponorka dostává obrysy

06. července 2021 17:13 / Depositphotos
 0   0
Na veřejnost unikly fotografie dlouho diskutované a také utajované čínské ponorky, která je podobná švédské ponorce A-26. Toto záhadné čínské plavidlo bylo prozatím označeno jako Type-039C/D. Podle prvotních zjištění zahraničních pozorovatelů by se mělo jednat o nejadernou útočnou ponorku, její pravé využití je však zatím záhadou.

Fotografie bizarní nové čínské ponorky se šíří v posledních dnech po sociálních sítích. Toto plavidlo s dočasným označením Type-039C/D je nová čínská ponorka pravděpodobně s elektrickým nebo diesel-elektrickým pohonem. Podle odhadů pozorovatelů se bude s největší pravděpodobností jednat o útočnou ponorku.

Poprvé fotografie unikly v květnu, kdy námořní analytik a vojenský redaktor H. I. Sutton objevil novou čínskou ponorku na satelitních snímcích. Nová čínská ponorka je v současné době zaparkována v ústí řeky Chuang-pchu v Šanghaji, ale konstruována byla ve Wu-chanu. V tomto čínském městě je velké množství suchých doků, z kterých pochází mnoho čínských plavidel, odkud pak splouvají po řece na moře.

Záhadná ponorka

Nová čínská ponorka má velice podivné tvary s výraznou hřbetní ploutví, kde je také umístěn periskop a senzory. Námořní analytik Sutton odhaduje, že tvar hřbetu ponorky fazetového tvaru by mohl být konstruktéry navržen proto, aby ponorka snížila počet odražených sonarových signálů.

Diesel-elektrické ponorky vyžadují pro provoz svých vznětových motorů vzduch, a proto musí při zapnutém dieselovém agregátu zůstat na povrchu nebo v hloubce šnorchlu. Tento typ ponorek využívá potopení prakticky pouze v situacích, které to vyžadují, na rozdíl od jaderných ponorek, které mohou zůstat pod hladinou celé měsíce.

Speciální radary

Mnoho moderních protiponorkových letadel, jako je například P-8 Poseidon amerického námořnictva, využívá k detekci ponorek nebo šnorchlů či periskopů na hladině speciální radar. Letadlo s radarem dlouhého dosahu dokáže detekovat ponorku na velice dlouhou vzdálenost. Díky speciálnímu tvaru čínské ponorky by však toto plavidlo mohlo nepozorovaně plout a unikat pozoronosti hlídkujících letounů. Dále čtěte: (Velikost není rozhodující. Nejobávanější ponorky světa dokáží zničit celá města).

Zdroj info: Popularmechanics.com.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu