|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Archeologové objevili dvojici starých vraků 

Poblíž Singapuru byly na dně moře objeveny vraky obchodních lodí. Byly plné cenných artefaktů

25. června 2021 10:48 / ISEAS-Yusof Ishak Institute
 0   0
Nejméně dvě stě let staré vraky obchodních plavidel byly objeveny poblíž Singapurského pobřeží. Plavidla převážela velké množství keramických nádob a dalších artefaktů, které představují cenné námořní dědictví tohoto městského státu. V okolí Singapuru se jedná o zcela ojedinělý objev.

Dva staré vraky plavidel byly objeveny na dně moře poblíž Singapuru. Podle archeologů, kteří vraky objevili, se jednalo o obchodní plavidla, která převážela množství keramiky a dalšího zboží, které také bylo v okolí vraků nalezeno.

Vzácný objev je důležitým námořním dědictvím tohoto městského státu, který je po celá staletí významným obchodním uzlem na globálních obchodních trasách spojujících Indický oceán a Jihočínské moře.

Dvojice obchodních lodí

Vraky byly nalezeny u skalnatého výběžku Pedra Branca východně od Singapuru. První vrak byl objeven v roce 2015 poté, co potápěči náhodou narazili na keramické desky na dně moře. Toto plavidlo převáželo čínskou keramiku, která se nejspíše datuje až do 14. století, kdy byl Singapur známý jako Temašek.

Některé z keramických předmětů byly nápadně podobné těm, které byly v minulosti objeveny při vykopávkách při stavbě nejrůznějších budov v moderním centru Singapuru. Tento nálze dokazuje, že Singapur byl obchodním centrem dávno před příchodem britských kolonizátorů v roce 1819.

Keramika z dynastie Yuan

Právě archeologické práce kolem prvního vraku dovedly archeology na stopu druhého vraku, kterým bude nejspíše obchodní plavidlo Shah Munchah postavené v Indii. Tato loď se potopila v roce 1796 při plavbě z Číny do Indie. V okolí vraku archeologové rovněž objevili čínskou keramiku a také předměty z achátového dřeva a skla.

Podle archeologů se jedná o významný objev z historie Singapuru. Jedna z lodí totiž převážela více modrobílého porcelánu dynastie Yuan, než kterýkoli jiný zdokumentovaný vrak na světě. Čínská dynastie Yuan vládla v období 13.-14. století. Dále čtěte: (Pátrací týmy nepřestávají hledat ztracenou ponorku. Posádce již došel kyslík a na moři se objevily podezřelé předměty).

Zdroj: Phys.org

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: vrak, loď, Singapur, obchod, moře
Zavřít reklamu