|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Koronavirus našel alternativní cestu do lidských buněk 

Koronavirus našel alternativní cestu do lidských buňek. Aktuální technika, kterou vakcíny využívají, je v ohrožení

02. července 2021 15:07 / Depositphotos
 0   0
Ke zvládnutí koronavirové pandemie bylo klíčovým krokem zjistit, jakým způsobem se tento zákeřný virus dostává do lidských buňek. Všechny současné vakcíny fungují na stejném způsobu ochrany, který spočívá v blokaci proteinu, který koronavirus využívá k připojení k buňce. Malokdo v té době ale počítal s tím, že nové mutace budou využívat jiný způsob napadání buněk.

Na počátku vypuknutí pandemie covid-19 stáli vědci před nelehkým úkolem, protože celý svět čekal na účinnou vakcínu, která by dokázala pandemii zastavit. Tento úkol se sice podařilo zvládnout, ale jak se ukazuje, vyhráno zdaleka není. Nové mutace totiž dokázaly obejít způsob, kterým aktuální vakcíny chrání lidské buňky před vnikem koronaviru.

Současné vakcíny jsou založeny na principu blokace receptoru ACE2, kterým se koronavirus přichytí a následně pronikne do lidské buňky. Vědci z Washington University School of Medicine v St. Louis však nyní zveřejnili velice znepokojivou studii. Jediná mutace koronaviru totiž dokáže změnit způsob pronikání do lidských buněk, který nevyžaduje přítomnost receptoru ACE2.

Náhodný objev

Přestože vědci upozorňují na fakt, že nebylo zatím prokázáno, že by virus této nové možnosti využil, jedná se o důležité zjištění pro vývoj budoucích vakcín. Objev totiž ukazuje, jak snadno může koronavirus obejít snahu mikrobiologů o zablokování jeho reproduce. Výsledky vědecké studie byly publikovány v odborném časopise Cell Reports.

Vědci v rámci svého výzkumu dokázali objevit alternativní cestu, kterou koronavirus může využít pro vnik do lidské buňky. Během experimentu vědci využili lidské plicní buňky, do kterých dokázala mutace koronaviru proniknout bez využití ACE2. K tomuto objevu vědci dospěli náhodou, když se snažili studovat molekulární změny, které koronavirus způsobuje uvnitř napadených buněk.

Alternativní cesta

Během experimentu se nečekaně ukázalo, že jediný typ buněk, který dokáže virus infikovat, byly takzvané kontrolní plicní buňky. Když pak svůj objev vědci detailně prověřili, zjistili, že jejich původní virus, který pro experiment využívali, mezitím zmutoval. Vědci však dosud nezaznamenali,  že by mutace využívala tento alternativní způsob pronikání do buněk a domnívají se, že virus primárně využívá cesty přes ACE2 a teprve poté se snaží pronikat pomocí alternativních způsobů. Dále čtěte: (Očkování proti rakovině je skutečností. Vakcínu proti rakovině kůže dostal první pacient na světě).

Zdroj: Eurekalert.org

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu