|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Největší vodopád na Zemi se nachází pod hladinou oceánu 

Největší vodopád na zemi je u Faerských ostrovů. Vypadá ale jinak, než byste čekali

07. června 2021 09:17 / Depositphotos
 0   0
Největším povrchovým vodopádem světa jsou Viktoriiny vodopády, které se nacházejí v Africe. Na Zemi však existuje ještě mnohem mohutnější vodopád, který se však překvapivě nachází pod hladinou oceánu. Tento div leží hluboko pod hladinou poblíž Faerských ostrovů.

Největší vodopád na Zemi je ukrytý pod hladinou oceánu v místě, které vědci již mnoho let pozorují. Podmořský kanál poblíž Faerských ostrovů na okraji Norského moře je totiž velice zvláštním místem, které spojuje Atlantský oceán a Norské moře. Podmořský vodopád na tomto místě je zhruba třikrát vyšší než vodopád Salto Ángel ve Venezuele, který patří k nejvyšším na světě. 

Tento úzký, velmi hluboký průchod spojuje moře s oceánem plynulým proudem vody tak studené a husté, že klesá přímo na dno. Tento proud jako obrovská podmořská řeka protíná jednu z nejhlubších částí Grónsko-skotského hřebene a vytváří mohutnou kaskádu, která klesá do hloubky až 840 metrů pod hladinu do Atlantiku.

 

Studená voda se žene do Atlantiku

Jedná se zároveň o jedno z nejvíce prozkoumaných míst v našem oceánu, které vědci bedlivě sledují již  od roku 1995. Přesto však vědci zjistili, že ne vše je tak, jak se domnívali a objevili proud, který ve skutečnosti tuto podmořskou řeku pohání. Dosud si totiž vědci mysleli, že přepad v kanálu je tvořen z proudu studené vody tekoucího podél západní strany kanálu. Nový výzkum ale naznačuje, že většina vodopádu Faerských ostrovů je vlastně poháněna tichým východním proudem, který žene studenou vodu do kanálu hlubokým koridorem.

Masivní pohyb vody

Když se studené vody Norského moře setkávají u Faerských ostrovů na druhé straně Islandu, vytvářejí tyto rychle se pohybující vody silný tok, který se šíří do hlubokého severního Atlantiku. Tyto dvě klíčové tepny hrají klíčovou roli v cirkulaci oceánů, konkrétně přispívají k takzvané Atlantické reverzní oblačnosti.

Díky shromažďování nejrůznějších měření z kotvišť a plavidel a monitorovacích systémů vědci vytvořili model cirkulace oceánů s vysokým rozlišením, a zjistili tak, odkud většina vody při přetečení Faerských ostrovů skutečně pochází. Vědci také zjistili, že síla těchto podmořských toků se v různých letech značně liší, a proto budou muset ještě učinit další výzkumy, aby mohli svůj nynější závěr potvrdit. Dále čtěte: (Na českém území existovali gigantičtí krokodýli. Měřili až šest metrů).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu