|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Vakcína má pravděpodobně vedlejší prospěšné účinky 

Britská vakcína přinesla nečekané výsledky. Výrazně ubylo těžkých případů

25. února 2021 10:16 / Pixabay
 0   0
Podle nejnovější vědecké studie spočívá účinek vakcíny nejen v tvorbě protilátek, ale také výrazně snižuje riziko, že pacient nakažený covidem skončí v nemocnici s těžkým průběhem. Předběžnou studii vědci zpracovali díky datům, která byla nashromážděna během očkovacích kampaní ve Skotsku.

Ve Velké Británii byl zaznamenán výrazný úbytek těžkého průběhu onemocnění covid-19 mezi pacienty, kteří byli naočkování novou vakcínou společností Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Vysoká účinnost těchto vakcín tak pravděpodobně navíc působí jako prevence těžkých průběhů onemocnění.

Z dat nasbíraných během očkovací kampaně ve Skotsku vědci zjistili, že v prvních čtyřech týdnech po aplikaci očkovací látky byla u pacientů snížena možnost těžkého průběhu onemocnění o více než 90 %. Tyto výsledky jsou velice povzbudivé v rámci současného celosvětového boje proti pandemii.

Pozitivní zprávy v temných časech

„Tyto výsledky jsou velice povzbudivé a daly nám pádný důvod být do budoucna optimisty. Máme teď celonárodní důkaz, že očkování poskytuje ochranu před hospitalizací lidem s covidem-19,“ uvedl profesor Aziz Sheikh z Edinburghské univerzity.

Vědci však ke studii rovněž uvedli, že se jedná o velice předběžné výsledky, které ještě budou muset být potvrzeny dalšími výzkumy. Podobné výsledky by se navíc podle Sheikha měly objevit také v sousední Anglii nebo Walesu, kde probíhají také očkovací kampaně. Jejich předběžné výsledky také naznačují výrazné snížení rizika vážného průběhu onemocnění.

Doba účinku

Jak dlouho samotná vakcína účinkuje, zatím není zcela jasné, ale z výsledků vyplývá, že protilátek zpravidla po několika měsících začne pozvolna ubývat. Jak výrazný tento pokles je, však zatím odborníci nezjistili. Stejně tak není zatím známo, jaký vliv má byť jen malá přítomnost protilátek na případné další onemocnění. Dále čtěte: (Nová vakcína proti covid-19 funguje na zvířatech. Je velká šance, že bude účinkovat i na lidský organismus).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu