|  TECHNIKA
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Věda a technika
Žraloci obývají naši planetu již miliony let 

Za padesát let zmizelo z naší planety obrovské množství žraloků. Může hrozit kolaps některých ekosystémů

01. února 2021 08:14 / Pixabay
 0   0
Žraloci jsou postrachem pro většinu mořských tvorů. Přestože se tento mořský dravec, který obývá naši planetu již miliony let, nachází na samém vrcholu potravního řetězce, lidem vzdorovat nedokáže. Podle nejnovější studie zmizelo z naší planety nejméně padesát procent žraloků.

Vědci zveřejnili novou studii, ve které varují před vysokým úbytkem populací žraloků a rejnoků ve vodách světového oceánu. Podle jejich zjištění je tempo, kterým tito tvorové mizí z naší planety, alarmující. Během uplynulých padesáti let člověk vyhubil až padesát procent těchto mořských predátorů.

Podle autorů studie je hlavní příčinou takového úbytku především nelegální a nadměrný rybolov. Podle nashromážděných dat vědci zjistili, že tlak na populace žraloků a rejnoků se kvůli rybolovu zvýšil až osmnáctkrát, což je stav, který je dlouhodobě pro populaci neudržitelný.

Lidská činnost

Žraloci a rejnoci ale nejsou ani zdaleka jedinými tvory, které rybolov ohrožuje. Podobný problém má v současné době velké množství ostatních mořských tvorů včetně ryb a kytovců. Jedná se tak o jasné varování, jak tragické dopady může mít stále rostoucí rybolov.

Výzkum, ze kterého studie vychází, trval vědcům více než deset let a k jeho úspěšnému dokončení museli nashromáždit obrovské množství různých dat z celého světa o výskytu a populaci žraloků v různých částech oceánu. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaké druhy jsou ohroženy nejvíce a jakým se navzdory lidské aktivitě daří.

Obrovský úbytek

Data, která vědci potřebovali, dokázali nashromáždit jen u osmnácti různých druhů mořských tvorů. Vyplývá z nich, že populace těchto druhů se od sedmdesátých let dvacátého století zmenšily průměrně o 71 procent, což je naprosto alarmující skutečnost. Dále čtěte: (V zamrzlé sibiřské oblasti byl objeven výjimečný tvor. Vyhynul před dávnými časy).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu