|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
Unikátní objev si připsal tým amerických a egyptských archeologů 

V Egyptě byl objeven jeden z nejstarších pivovarů na světě. Dokázal vyrobit najednou desetitisíce litrů piva

14. února 2021 12:39 / TASR
 0   0
Archeologové objevili v Egyptě více než pět tisíc let starý pivovar, který pochází z dob krále Narmera, jenž je známý především v souvislosti se sjednocováním starověkého Egypta. Unikátní objev byl nalezen v archeologickém nalezišti Abydos týmem amerických a egyptských archeologů.

Tým amerických a egyptských archeologů odkryl ruiny starověkého egyptského pivovaru. Podle prvotních výzkumů se archeologové domnívají, že tento piovovar je starý nejméně pět tisíc let. Pokud jsou jejich dohady správné, zařízení pochází z dob krále Narmera, který je známý svou schopností sjednotit Egypt v těžkých časech.

Unikátní objev byl vykopán v archeologickém nalezišti Abydos a podle slov jeho objevitelů se jedná o jedno z nejstarších zařízení na výrobu piva na světě. Podobně staré zařízení na výrobu piva nebylo dosud v Egyptě ani jinde ve světě objeveno. O objevu informovalo egyptské ministerstvo starožitností s odvoláním na šéfa egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafy Vazírího.

Jeden z nejstarších pivovarů

Podle Vazírího pochází pivovar z doby krále Narmera, který je známý sjednocováním Egypta na počátku rané dynastické doby (3150 až 2686 před naším letopočtem). Našli ho v pohřební lokalitě v Abydosu, která se rozkládá v poušti, asi 450 kilometrů jižně od Káhiry.

V místě kde se nachází piovar, bylo objeveno celkem osm obrovských výrobních jednotek o délce kolem 20 metrů a šírkou 2,5 metru. Podle Vazírího se v tehdejších dobách k výrobě piva používala směs obilí a vody, kterou se zahřívaly výrobní nádoby. Podle archeologů se v každé výrobní jednotce nacházelo nejméně 40 velkých keramických nádob, které byly směsí zahřívány a vařilo se v nich pivo.

Velkovýroba piva

Podle expertů byl tento pivovar vybudován proto, aby poskytoval dostatečné množství piva na obětní rituály. Nálezy, které dosvědčují využívání piva na obřadních rituálech už byly v Egyptě nalezeny dříve. Podle propočtů mohl tento pivovar naráz vyrobit až 22 tisíc litrů piva. 

Zřejmě nejstarší pivovar na světě se zbytky 13 000 let starého piva objevili vědci v prehistorické jeskyni v Izraeli blízko města Haifa při výzkumu pohřebiště polokočovných lovců a sběračů z doby kamenné. Dále čtěte: (Objev starověké mumie přivedl archeology k úžasu. Podobnou ještě nikdy neviděli).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu