|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Nová vakcína dopadla v devadesáti procentech případů úspěšně 

Nová vakcína proti COVID-19 má úspěšnost okolo 90 %. Dosavadní testování předčilo veškerá očekávání

10. listopadu 2020 10:34 / Pixabay
 0   0
Nová vakcína proti nemoci COVID-19, kterou vyrábí americký Pfizer spolu s německou firmou BioNTech, je na světě a dosavadní testování nově vyvinuté vakcíny dopadlo velice úspěšně. Výsledky testování podle zástupců společností překonaly veškerá očekávání, protže vakcína byla úspěšná v devadesáti procentech případů.

Nově vyvinuté očkování proti nemoci COVID-19, za jehož vývojem stojí americký Pfizer a německá společnost BioNTech, vykazuje velice dobrou míru úspěšnosti. Výsledky testování ukazují, že vakcína fungovala v devadesáti procentech případů.

Jedná se o zatím první výsledky a vakcína bude znovu testována ještě ve Spojených státech, už nyní je ale jasné, že předčí očekávání všech. Doposud si totiž vědci a společnosti, které vakcíny vyvíjejí, domnívali, že maximální možná míra účinnosti vakcíny je kolem sedmdesáti procent.

Společnost chce mít jistotu

Během testování byli lidé očkování celkem dvakrát vždy po třech týdnech. Vědci přitom ze získaných dat zjistili, že až devadesát procent lidí nemělo po podání vakcíny symptomatické nákazy oproti těm, kterým vakcína proti COVID-19 podána nebyla. Společnost Pfiezer však uvedla, že vakcína je stále ve fázi výzkumu a testování tak není konečné.

Obě společnosti, které se na vývoji podílejí, nechtějí testování nové vakcíny zbytečně uspěchat. Společnost zatím nepožádala o takzvané nouzové využívání vakcíny, ale hodlá tak udělat až ve chvíli, kdy uplynou dva měsíce od většiny testovaných lidí.

„Dnešek je skvělým dnem pro vědu a pro lidstvo. Dosáhli jsme zásadního milníku v našem programu vývoje vakcíny v době, kdy to svět nejvíce potřebuje,“ uvedl v prohlášení Albert Bourla, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Pfizer.

Stále mnoho otázek

Analýzu účinnosti vakcíny provedla společnost ve chvíli, kdy z celkového počtu testovaných lidí onemocnělo COVID-19 94 osob, kterým byla podána vakcína nebo placebo. Jednalo se o 10 procent účastníků, kterým byla vakcína podána. Zatím je však kolem této vakcíny stále mnoho otázek. Není například jasné, jak moc je schopna ochránit lidi před těžkým průběhem nemoci a také zda očkovaní lidé mohou nemoc přenášet. Bude tedy ještě potřeba celá řada výzkumů, které na tyto otázky odpoví. Dále čtěte: (Vědci upozorňují na novou hrozbu. Tající ledovce mohou uvolnit dosud neznámé a nebezpečné viry).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu