|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Tající led Antarktidy představuje velký problém pro budoucnost některých měst 

Antarktida ohrožuje světové metropole. Vědci zveřejnili velmi znepokojivou zprávu

28. října 2020 07:12 / Pixabay
 0   0
Vědci se zděšením v posledních letech pozorují, jak závratnou rychlostí tají antarktické ledovce. Nyní byly zveřejněny výsledky velice znepokojivé simulace, která naznačuje, že při zdánlivě malých teplotních změnách se mohou ocitnout ve velkých problémech světové metropole jako New York či Tokio.

Tání antarktických ledovců je v posledních letech bedlivě monitorováno vědci. Tato obrovská masa ledu totiž může zkomplikovat život milionům lidí tisíce kilometrů daleko. Pokud totiž ledovce na Antarktidě odtají, hladina oceánu se zvedne o několik metrů a v problémech se tak ocitnou velká přímořská města.

Vědci nyní zveřejnili novou simulaci, která naznačuje, že velké potíže s rostoucí hladinou oceánu mohou mít světové metropole, jako je New York, Londýn nebo Tokio. Simulace tak ukazuje děsivé následky teplotního růstu o čtyři stupně Celsia oproti teplotám, které byly na počátku dvacátého století. Pokud dojde k tomuto teplotnímu nárůstu, hladiny moří se zvýší až o šest a půl metru.

Podle vědců je ztráta ledu na Antarktidě již nevratná a brzy dosáhne bodu, odkud již není návratu. O Antarktidě je známo, že obsahuje více než polovinu sladké vody na planetě, která je tisíce let zmražena v několik kilometrů silném ledovém příkrovu. Díky vypouštění emisí skleníkových plynů, které se stalo neúnosné během průmyslové éry dvacátého století, se však tento příkrov stává nestabilní a taje.

Nevratné změny

Změny v Antarktidě jsou podle vědců nevratné a jednou roztátý led se již nikdy nevrátí do původní podoby. Tající antarktický ledový příkrov přitom může způsobit milionům lidí velké problémy, zejména pak ve velkých přímořských městech. Pokud se oteplí Antarktida o šest stupňů Celsia, stoupne hladina moře až o neuvěřitelných dvanáct metrů.

Tisíce let informací ukrytých v ledu

Podle vědců je antarktická ledová čepice cenným dědictvím a také unikátní kronikou dějin naší planety, o které v budoucnu pravděpodobně přijdeme. Aby byla tato unikátní sbírka informací zachráněna, teploty by se totiž musely vrátit na úroveň, která byla před průmyslovým obdobím. Mnohem pravděpodobnější scénář ale je, že se ledová čepice z větší části rozpadne a rozpustí se v moři, jehož hladina se výrazně zvýší. Dále čtěte: (Rozsáhlá vědecká studie upozorňuje na chmurnou budoucnost. Vykreslují se ty nejhorší scénáře).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu