|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Velká konzumace sladkostí způsobuje zánětlivá onemocnění střev 

Častá konzumace sladkých pokrmů způsobuje dosud neznámé zdravotní problémy. Ukazuje to nový výzkum

04. listopadu 2020 08:40 / Depositphotos
 0   0
Lidé, kteří nadměrně konzumují pokrmy obsahující jednoduché cukry, mohou mít vážné problémy s trávicí soustavou. Vědci své tvrzení opírají o výzkum, který provedli na hlodavcích, v jejichž střevech objevili velké množství škodlivých bakterií. Podobné mikroorganismy mohou v lidském zažívacím ústrojí způsobovat vážné problémy.

Nový vědecký výzkum naznačuje, že zvýšená konzumace některých druhů cukrů může u lidí způsobovat zánětlivá onemocnění ve střevech, ale i další zdravotní problémy. Vědci během výzkumu testovali hlodavce, kterým pravidelně podávali roztok s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Ve střevech těchto hlodavců pak objevili velké množství škodlivých bakterií, která způsobují u lidí zdravotní potíže v zažívacím traktu.

Cukry mají podle vědců nejčastěji na svědomí zánětlivá onemocnění střev, která jsou v západním světě v posledních desetiletích stále častější. Počet lidí, kteří trpí problémy se zažívacím traktem, však podle statistik přibývá celosvětově.

Závažná onemocnění

Jednoduché cukry mohou podle vědců zapříčinit samotný vznik nebo velmi zhoršený průběh onemocnění, jako je například ulcerózní kolitida nebo obávaná Crohnova choroba. V obou případech se jedná o vážné chronické onemocnění tlustého střeva, přičemž ve velice vážných a neléčených případech může být zasaženo i tenké střevo. Obě tato onemocnění se objevují v takzvaných atakách, přičemž po každém z nich dochází zpravidla ke stížení celkového stavu pacienta.

Vědci se proto zaměřili na vliv jednoduchých cukrů na průběh a vznik těchto dvou a dalších podobných onemocnění trávicího ústrojí. Na myších testovali vliv pomocí glukózy a fuktózy, které jsou obsaženy v kukuřičném sirupu, který byl hojně využíván v šedesátých letech minulého století. Tento roztok podávali hlodavcům nepřetržitě po dobu sedmi dní a zjistili, že problémy začali mít jedinci, kteří měli pravděpodobně genetické predispozice ke vzniku zánětlivých onemocnění střev.

Velký rozdíl v mikroflóře

Vědci následně analyzovali získaná data a zjistili, že hlodavci, kterým podávali tento roztok, vykazovali rozdíly oproti hlodavcům, kterým podáván nebyl. Hlodavci, kterým byl roztok podáván, měli ve střevech mnohem méně příznivých bakterií a naopak velké množství těch škodlivých. Vědci se nyní chtějí zaměřit na to, zda konzumace cukru může být příčinou i dalších onemocnění trávicího ústrojí. Dále čtěte: (Vědci upozorňují na novou hrozbu. Tající ledovce mohou uvolnit dosud neznámé a nebezpečné viry).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu