|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Obrovský kus ledovce se blíží k britskému ostrovu 

Gigantický ledovec odlomený od Antarktidy míří na britský ostrov. Může způsobit vážné problémy

10. listopadu 2020 06:57 / Pixabay
 0   0
Obrovský ledovec, který se odlomil od Antarktidy, nyní může ohrozit vzdálený ostrov. Tento masivní kus ledu totiž míří přímo k britskému ostrovu Jižní Georgie. Pokud se u ostrova ledovec usadí, může výrazně ovlivnit tamní ekosystém, což může být problémem například pro hejna tučňáků, kteří zde pravidelně hnízdí.

K pobřeží jednoho z britských zámořských ostrovů Jižní Georgii se pomalu blíží obrovský ledovec, který se před několika lety odlomil z pobřežního antaktického šelfového ledovce. Pokud se však ledovec s označením A68a u ostrova zastaví, může způsobit katastrofu pro tamní ekosystém.

Ledovec by totiž díky své extrémní velikosti mohl znemožnit místní populaci tučňáků putovat po jejich trasách za potravou, což by mohlo mít pro tyto tvory fatální následky. Britští ekologové se dokonce domnívají, že by mohl tamní ekoystém výrazně utrpět i tím, jak by ledovec ochladil tamní prostředí.

Ledovec o velikosti státu

Antarktický ledovec A68a se od Antarktidy odlomil v polovině roku 2017 a od té doby je unášen oceánem směrem k ostrovu. V současné chvíli se ledovec nachází několik set kilometrů jihozápadně od Jižní Georgie.

Tento ledovec o velikosti malého státu však nemá příliš tlustý led, takže se velice rychle rozpadá a dále ztenčuje. K jeho rozpuštění dojde však až za desítky let a pokud by u ostrova zakotvil, mohl by u jeho pobřeží vydržet velice dlouhou dobu, během které by došlo k výrazné přeměně tamního prostředí.

Přístav ledovců

Britské zámořské území, ve kterém se ostrov nachazí, je kotvištěm antarktických ledovců. Do oblasti jsou odlomené kry unášeny silnými mořskými proudy, které je zaženou až na mělčiny, kde se pak uchytí. Podobný ledovec s označením A38 zakotvil u Jižní Georgie také v roce 2004 a vědci pak na plážích našli velké množství uhynulých mláďat tučňáků. Dále čtěte: (Rozsáhlá vědecká studie upozorňuje na chmurnou budoucnost. Vykreslují se ty nejhorší scénáře).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu