|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Účinnost roušek je podle nových výzkumů podceňována 

O účinnosti roušek proti koronaviru se stále vedou diskuze. Vědci však mají jasné statistiky

19. srpna 2020 08:31 / Pixbay
 0   0
O účinnosti roušek se vedou v řadách lidí i odborníků diskuze od počátku vypuknutí pandemie nového typu koronaviru. Nové výzkumy však naznačují, že účinnost roušek je spíše podceňována. Vědci nyní mají statistiky, které říkají, že člověk s rouškou má několikanásobně menší šanci, že někoho nakazí, než bez ní.

Výzkum efektivity roušek probíhá od samého počátku vypuknutí koronavirové pandemie. Nové výzkumy naznačují, že nošení roušek je účinnější, než se původně předpokládalo. Statistiky totiž ukazují, že riziko nakažení další osoby s rouškou je minimálně čtyřikrát nižší než bez roušky. Průběh pandemie se díky plošnému nošení roušek výrazně snižuje.

Za nejrizikovější místa pro nákazu jsou považovány hromadné akce a městská hromadná doprava, kde mají roušky velmi pozitivní vliv. V takových shromážděních lidí se totiž jinak koronavirus nekontrolovatelně šíří.

Výrazně snižuje riziko nákazy

Vědci tak například zkoumají šíření chřipkové epidemie v londýnském metru. Ukázalo se, že delší pobyt v metru výrazně zvyšuje riziko nákazy, a stejně tak je tomu u koronaviru. Pokud lidé nebudou mít roušku, riziko nákazy je až 17 procent, s rouškou jsou to pouhá 3 procenta.

MHD není tak rizikovým místem, jak se předpokládalo

Nové výzkumy však tvrdí, že hromadná doprava není tím nejnebezpečnějším místem. Ve většině případů se totiž prý nákaza šířila zejména při vzájemné interakci, jako je mluvení, anebo například při společenských akcích. Podobný výzkum prováděli také v Rakousku, kde dospěli také k závěru, že hromadná doprava nebyla místem ani jedoho z ohnisek nákazy. 

Povinnost nošení roušek v hromadné dopravě se do České republiky vrací 1. září. Podle vládního zmocněnce Romana Prymuly totiž v MHD není možné dodržet bezpečný odstup a blízkým dýcháním může docházet k přenosu. Největší riziko tak mohou představovat například uzavřené prostory v klimatizovaných tramvajích nebo autobusech. V metru šíření zase napomáhají silné větrné proudy, které virus mohou přenášet na velké vzdálenosti. Dále čtěte: Nový výzkum ukázal pravou tvář koronaviru. Před imunitním systémem se dokáže dobře maskovat.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu