|  TECHNIKA
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Auto
Staré gumy mohou končit jako součást silnic 

Nová technologie umožní budovat mnohem odolnější silnice. Vědci k tomu využijí staré pneumatiky

03. srpna 2020 08:50 / Pixabay
 2   0
Produkovat užitečné věci z odpadních materiálů je ideálním scénářem pro udržitelnou recyklaci. Vědci nyní přicházejí s technologií, která umožní využívat staré vyřazené pneumatiky pro budování mnohem odolnějších silnich a dálnic.

Nová technologie, která umožňuje využívat staré pneumatiky ke konstrukci silnic, má mnohem lepší vlastnosti, než mají asfaltové komunikace. K vývoji materiálu byla využita stavební suť a směs gumy ze starých pneumatik. Výsledný materiál je mnohem odolnější než běžně používané podkladové směsi.

Gumy nemusejí končit na skládkách

Nová směs recyklovaného betonu (RCA) a sutin je vhodná pro použití jako základní vrstva pod asfaltový povrch. Směs RCA se tímto způsobem používá již řadu let, ale přidáním kusů pneumatik se výrazně zvyšuje flexibilita celého materiálu.

Pneumatiky jako příměs kameniva

Tradiční silniční základny jsou vyrobeny z neudržitelných panenských materiálů - lomového kamene a přírodního písku. Nový směsný materiál je stoprocentně recyklovanou alternativou, která nabízí nový způsob opětovného využití pneumatik a stavebního odpadu, a přitom plní klíčová kritéria, jako je flexibilita, pevnost a odolnost proti deformaci.

Inženýři využili k testování nového materiálu speciální stroje, které napodobují opotřebení po projetí stovek tisíc vozidel. Z testů vyšlo, že nejlepší je smíchání 0,5 % gumy z pneumatik a 99,5 % drti suti a betonu. V tomto množství si směs zachovává nezbytnou sílu a zároveň udržuje oba materiály soudržné. Pokud by bylo ve směsi příliš mnoho gumy, síla materiálu začne klesat.

Odpadní pneumatiky jsou obvykle odváženy na skládky nebo spáleny, přičemž uvolňují do ovzduší obrovské množství CO2 a uvolňují do atmosféry také další škodlivé látky. Tímto způsobem mohou být pneumatiky recyklovány a ještě zlepšovat kvalitu silnic. Dále čtěte: (Češi vynalezli revoluční druh betonu. Z unikátního materiálu už vzniká první dům).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu