|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Stovky slonů v Botswaně nejspíš zahubily přírodní toxiny 

Vědci jsou na stopě příčině úmrtí obrovského množství slonů v Africe. Nezahubil je překvapivě člověk, ale příroda

01. srpna 2020 07:17 / Pixabay
 2   0
Experti z mnoha zemí byli překvapeni obrovským úhynem slonů, který byl v uplynulých měsících zaznamenán v africké Botswaně. Vědci nyní konečně tuto záhadu rozluštili a přišli na to, co mohlo tak velká a silná zvířata v tak velké míře zahubit. Na vině překvapivě není člověk, ale samotná příroda.

V uplynulých měsících si vědci marně lámali hlavu nad tím, co je příčinou úmrtí stovek slonů, kteří začali hromadně umírat na území africké Botswany. Podle výsledků výzkumu vše naznačuje, že za smrtí slonů stojí překvapivě přírodní toxiny.

Vědci se nyní chtějí zaměřit na bližší výzkum této varianty, převážně v ohledu na možné environmentální příčiny vzniku toxinů. Toxiny jsou přitom nejpravděpodobnější příčinou smrti přibližně tří stovek slonů afrických.

Stovky netknutých těl

Těla slonů byla nalezena vyhublá a netknutá, takže v Africe velmi rozšířené pytláctví vědci vyloučili již dříve. Spekulovalo se ale například o přítomnosti některých toxických látek ve vodních zdrojích, což se později také nepotvrdilo.

Většina mrtvých slonů byla totiž nalezena v oblasti delty řeky Okavango na severozápadě Botswany. Úřady nejprve hovořily o 154 zvířatech, později se jejich počet zvýšil o dalších více než sto. Vzorky těchto mrtvých tvorů vědci odeslali do laboratoře v několika zemích včetně USA. Během vyšetřování příčin již dříve vědci vyloučili podíl například antraxu, tedy sněti slezinné, která se v Botswane poměrně často u zvířat vyskytuje.

Vyloučili přítomnost patogenu

„Dostali jsme výsledky několika testů ze zahraničí včetně USA. Podle nich je velice nepravděpodobné, že by smrt zapříčinil infekční patogen,“ uvedl ke zkoumání příčin Cyril Taolo, ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany.

Botswana je domovem téměř jedné třetiny všech afrických slonů. Na území tohoto afrického státu dnes žije odhadem až 130 tisíc jedinců a populace zde stále roste. V 80. letech 20. století tvořilo sloní populaci pouze 80 tisíc kusů. Dále čtěte: (V africké Botswaně hromadně vymírají sloni. Záhadnou katastrofu neznámé příčiny řeší biologové).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: slon, Botswana, smrt, toxin
Zavřít reklamu