|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Grónský ledovec se trhá a bortí 

Ledovec pokrývající Grónsko se rozpadá. Dosáhl takového bodu tání, ze kterého již není návratu

17. srpna 2020 08:30 / Scott Polar Research Institute, Cambridge
 0   0
Podle vědců dosáhl ledovec v Grónsku takového bodu tání, ze kterého již není návratu. Grónský ledovec tak bude další na seznamu těch, které zmizí ze zemského povrchu. Vědci tvrdí, že ledovec se ztenčil již natolik, že ani náhlé skokové snížení emisí by už jeho roztání nezabránilo.

Ledový příkrov v Grónsku podle vědců jednou pro vždy zmizí z povrchu země. Tvrdí to nová studie, která se zaměřila na stav více než dvou stovek ledovců v oblasti Arktidy. Podle vědců už mnoho let nespadne v oblasti Grónska ani zdaleka tolik srážek, kolik odtaje ledu. Nyní tání dospělo do bodu, odkud se vědci domnívají, že už není návratu.

Ledovce ovlivňují celý svět

Vědci varují, že situace v oblasti severního pólu zásadně ovlivní i jiné regiony. Tání tak již dnes například způsobuje zvyšování hladiny oceánu o jeden milimetr ročně. Pokud by odtál všechen led v Grónsku, hladinu oceánu by to zvedlo až o šest metrů a mnoho přímořských oblastí by bylo zaplaveno vodou.

Výzkum také ukázal, že arktické oblasti se během uplynulých tří desetiletí oteplovaly mnohem rychleji než zbytek planety. Vědci také spočítali, že celkový objem ledu kolem severního pólu dosáhl letos čtyřicetiletého minima.

Ledovec nelze zachránit

Vědci se domnívají, že úroveň tání je už tak vysoká, že neexistuje možnost, jak grónský ledovec zachránit. Studie také předpokládá, že ani dramatické snížení emisí skleníkových plynů produkovaných do atmosféry už nemůže zabránit zániku ledovce. Snižování emisí s cílem zpomalit klimatické změny ale má podle vědců pořád smysl. 

Množství vody uvolněné z ledovce má však také své klady a pomáhá například lodní dopravě a těžebnímu průmyslu. V globálním měřítku je ale tání ledovců velkým problémem, který může ovlivnit životy mnoha lidí v přímořských oblastech. Dále čtěte: V Kanadě zmizely tisíce let staré ledové příkrovy. Naplnila se černá předpověď vědců z roku 2017.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu