|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Takzvaný Arcus vzniká během letních bouřek 

Zvláštní podívaná. Nad Zlínem se objevil obří meteorologický objekt

22. července 2020 13:28 / Pixabay
 2   0
Během pondělního podvečera mohli obyvatelé Zlína pozorovat mimořádný úkaz v podobě obří stěny z mraků, která se odborně nazývá Arcus. Tento zvláštní meteorologický objekt se nad Zlínem vytvořil při bouřkové oblačnosti. Tento útvar může na obloze připomínat obrovskou tmavou stěnu.

Obyvatelům Zlína se v pondělí podvečer naskytla opravdu zvláštní podívaná, když se nad městem z letní bouřkové oblačnosti zformoval takzvaný Arcus. Tento zvláštní meteorologický útvar tak připomínal obrovskou tmavou stěnu na obloze.

Tento jev se vytváří během letních bouří poměrně často, ale zřídka kdy bývá tak výrazný jako nyní. Jedná se v podstatě o bouřkovou anomálii, která vzniká na samé hraně oblačnosti.

Tmavá stěna na obloze

Vědci ji popisují jako hustou horizontální roli, vznikající na spodní části bouřkového oblaku, jenž v závislosti na své velikosti může připomínat tmavý horizontální oblouk. Stěna může mít hladký vzhled, nebo může mít až pruhovaný vzor. Útvar, který se zformoval nad Zlínem, měl výrazně „otrhanou“ spodní hranu, což naznačuje, že se mraková formace začala rozpadat.

Arcus je tvořen silným proudem studeného vzduchu, který už předbíhá bouřkový mrak. Za touto obří mrakovou oponou pak ve většině případů následují prudké srážky. Arcus je jednou ze zvláštností oblaků podle mezinárodní morfologické klasifikace oblaků.

Může mít různé tvary

Tento útvar může být také zcela oddělen od ostatní oblačnosti konvektivní bouře, na níž vzniká, nebo může být součástí protáhlého pásu oblačnosti klínovitého tvaru více méně spojeného s oblačností spodní základny bouře. Jeho délka se většinou pohybuje od několika set metrů až do několika desítek kilometrů. Přechod oblaku Arcus přes místo pozorování je zpravidla provázen zesílením a zvýšenou nárazovitostí větru v přízemní vrstvě, případně nástupem intenzivních srážek. Dále čtěte: (Nově objevené částice mohou vysvětlit letitou záhadu, kterou vědci pozorovali nad Antarktidou).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu