|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
PC a Mobil
Hackeři se zmocnili desítek účtů na Twitteru 

Twitterové účty světových osobností byly napadeny hackery. Jedná se o největší útok v dějinách této sociální sítě

17. července 2020 09:41 / Pixabay
 0   0
Twitterové účty Elona Muska, Billa Gatese a dalších mnoha známých osobností a podnikatelů se staly terčem hackerů. Podle expertů se jedná o jeden z největších útoků na tuto mikroblogovací síť v dějinách. Hackeři posleze prostřednictvím napadených účtů požadovali od lidí tisíce dolarů v bitcoinech.

Sociální síť Twitter čelila jednomu z největších hackerských útoků v dějinách. Cílem hackerů se tentokrát staly twitterové účty desítek známých osobností a společností. Mezi napadenými byly například twitterové účty bývalého prezidenta USA Baracka Obamy, zakladatele společnosti Microsoft Billa Gatese i miliardáře Elona Muska.

Obama, Apple i Uber

Hackeři však zasáhli také účty velkých společností jako například Apple nebo Uber. Na napadených účtech pak sdíleli odkazy, jejichž prostřednictvím se z lidí snažili vylákat po tísíci dolarech v bitcoinech, peníze měly končit na anonymních účtech. Podle dostupných informací se tímto způsobem podařilo do středečního dne získat hackerům více než 114 tisíc dolarů (v přepočtu více než 2,7 milionu korun).

Útočníci žádali peníze s tím, že nazpět dostane odesílatel dvojnásobek částky. Twitter na příspěvky již reagoval a útočníkům zamezil v jejich dalším sdílení. Přesný rozsah celého útoku co do množství zasažených účtů ani to, jaký přístup měli hackeři k vnitřním systémům, zatím není znám.

„Zaznamenali jsme zřejmě koordinovaný útok pomocí sociálního inženýrství, který se s úspěchem zaměřil na naše zaměstnance s přístupem k interním systémům a nástrojům," uvedl Twitter v jednom ze statusů.

Metoda sociálního inženýrství

Sociální inženýrství je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak získat citlivé údaje ze zabezpečených systémů. Útoky jsou zaměřeny na jeden z nejslabších článků systémů, tedy lidskou chybu. Zaměstnanci Twitteru, které si hackeři vytipovali, měli přes své účty bezprecedentní přístup do kteréhokoli jiného účtu na sociální síti.

Napadené účty Twitter zablokoval a jejich majitelům je zpřístupní znovu, jakmile to bude bezpečné. Podle sociální sítě jde o jeden z největších útoků. Podle bezpečnostních expertů se jedná o pečlivě promyšlené kroky, kterými hackeři převzali kontrolu nad napadenými účty. Dále čtěte: (Letecké společnosti čelí nejen ztrátám, ale také útokům hackerů. Cílem se stala také vojenská infrastruktura).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu