|  TECHNIKA
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Věda a technika
Měsíční povrch obsahuje prvek, který přináší sluneční vítr 

Měsíc bude středem zájmu světových velmocí. Ukrývá totiž strategický prvek, který se na Zemi téměř nevyskytuje

23. července 2020 13:21 / Pixabay
 2   0
Vesmírné programy světových velmocí v posledních letech stále více své výzkumy zaměřují na Měsíc. Existují dokonce velmi silné ambice našeho nejbližšího souseda kolonizovat a zdá se, že důvodem je snaha získat přístup k látce s názvem helium-3.

Již desítky let se ví, že v měsíční půdě se nachází asi jeden milion tun látky helium-3. S tímto objevem přišli v roce 1986 vědci z Institute of Fusion Technology na Wisconsinské univerzitě. Tato látka může být použita pro jadernou fúzi a zásobovat Zemi elektrickou energií po staletí.

Vědci na tento fakt přišli během výzkumu měsíční horniny, která byla odebrána během několika misí Apollo. Od té doby si světové velmoci pohrávají s myšlenkou, že z Měsíce tuto látku budou těžit. Dodnes sice není jaderná fúze stále pod kontrolou, aby mohla být využita jako spolehlivý zdroj energie, ale zdá se, že tato doba se pomalu, ale jistě blíží.

Jaderná fúze je totiž v podstatě nevyčerpatelný zdroj energie, který navíc neprodukuje prakticky žádný odpad oproti dnešním jaderným elektrárnám. Současné výzkumy jaderné fúze jsou postaveny na technologii, která produkuje radioaktivní duterium. Oproti této látce je helium-3 mnohem lepším materiálem téměř ve všech směrech.

Přináší ho sluneční vítr

Helium-3 je však na Zemi prakticky nedostupné, protože pochází ze slunečního větru, který se na zemský povrch nedostane. Jelikož Měsíc nemá atmosféru, do jeho povrchu se za miliardy let uložilo obrovské množství tohoto izotopu.

Někteří experti však tvrdí, že helium-3 se pro jadernou fúzi příliš nehodí a navíc by z měsíčního povrchu šlo získávat jen velice obtížně, protože by se regolit musel zahřát na velice vysokou teplotu. Přesto se zdá, že plány na získávání helia-3 světové velmoci k ledu neuložily.

Chystá se několik misí

Po zdrojích Měsíce začne v dalších letech pátrat rovnou několik misí – evropská, čínská nebo izraelská. Takže v době, kdy se začne ukazovat, jak se dá fúze helia-3 zprovoznit, už budou vědci vědět velmi dobře, kde jsou na Měsíci jak velké zásoby i jak se dají získat.

Například čínská sonda Čchang-e 4, která přistála letos v lednu na odvrácené straně Měsíce, měla za úkol zkoumat strukturu a minerální složení terénu. Podle expertů je jasné, že Čína na Měsíci hledá právě ložiska helia-3.

I kdyby se nevyplatila těžba helia-3 pro získávání energie na Zemi, může být použito pro účely misí do hlubokého vesmíru, nebo v budoucnu sloužit jako pohon vesmírných lodí. Dále čtěte: (Vědci přišli na způsob jak efektivně ze zemské kůry získávat vzácné prvky).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu