|  TECHNIKA
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
PC a Mobil
Jedná se o další z řady bezpečnostních incidentů Facbeooku 

Facebooku uniklo velké množství dat. Telefonní číslo si mohl zjistit kdokoliv

09. září 2019 06:23 / Internet
 15   1
Společnost Facebook zaznamenala vážný bezpečnostní incident. Unikly totiž miliony telefonních čísel uživatelů, které nebyly v databázi Facebooku nijak chráněny. K číslům, která nepodléhala žádné úrovni zabezpečení, tak mohl získat přístup prakticky kdokoliv.

Internetový gigant Facebook nechal uniknout miliony telefonních čísel svých uživatelů. Jedná se o další bezpečnostní chybu, kterou v poslední době největší sociální síť Facebook zaznamenala.

Telefonní čísla byla uložena v databázích na serveru bez jakéhokoliv zabezpečení a nebyla dokonce ani zaheslovaná, takže přístup k nim měl prakticky kdokoliv. Podle dostupných informací měla databáze obsahovat až 419 milionů záznamů s telefonním číslem a jedinečným identifikátorem uživatelského profilu, ke kterému je přiřazeno.

Více než 130 milionů čísel patřilo americkým uživatelům, padesát milionů vietnamským, osmnáct milionů britským. Podle vyjádření Facebooku však neunikla všechna telefonní čísla, ale zhruba polovina. Přesný počet však společnost neuvedla.

Zatím není známo kdo a k jakým účelům telefonní čísla sbíral. Podle Facebooku však není znám jediný případ o napadení účtů v souvislosti s tímto únikem. Sociální síť bude incident nadále vyšetřovat, zatím však nedošlo ani k upozornění dotčených uživatelů.

Uniklé údaje zřejmě musel někdo získat v době, kdy Facebook umožňoval vyhledávat uživatele pomocí telefonních čísel. Tuto funkci sociální síť zrušila v dubnu minulého roku. Dále čtěte: (Rozsáhlý výpadek Facebooku odhalil, jakým způsobem umělá inteligence třídí fotky).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu