|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Muškátový ořech má halucinogenní účinky 

Muškátový oříšek: Proč bychom ho měli používat pouze po špetkách

16. března 2019 10:21 / Shutterstock
 0   0
Muškátový oříšek je vysušené semeno muškátovníku pravého. Jeho název je mírně zavádějící, neboť muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem. Víte, proč bychom měli být při jeho použití v kuchyni opatrní?

Muškátový oříšek má kromě specifické chuti i léčivé účinky, ale s jeho používáním byste to rozhodně neměli přehánět. Ve větším množství totiž působí jako halucinogen. 

Léčivé účinky muškátového oříšku

  • Muškátový oříšek je efektivní při nechutenství, neboť zvyšuje chuť k jídlu a podporuje trávení
  • Má pozitivní vliv při nadýmání, průjmech či zvracení
  • Tiší bolesti břicha i křeče
  • Pomáhá při astmatu a zánětech, zvláště zánětu slinivky břišní či zánětu ledvin

Muškátový oříšek v kuchyni

Muškátový oříšek je díky své velmi výrazné vůni používán při přípravě jídel a nápojů. Přidává se k masu či do různých nádivek. Vhodný je do polévek, omáček, salátů anebo k zelenině. Přidávat byste ho měli až na závěr tepelné úpravy, neboť tímto procesem výrazně ztrácí chuť.

Narkotikum a halucinogen

Muškátový oříšek byl v minulosti používán i jako narkotikum, a to hlavně v Asii a Egyptě. Jeho narkotický účinek sice může v nižších dávkách působit jako prostředek proti nespavosti, po předávkování však dochází k otravě, která se projevuje malátností, ospalostí, zmateností, úzkostí a v některých případech halucinacemi. Při hodně vysokých dávkách pak až upadnutím do hlubokého a dlouhého spánku, také přirovnávaného k narkóze. V extrémní situaci by silná otrava mohla skončit i smrtí. Otrava je většinou spojena se silnou nevolností, zvracením, bolestí hlavy a poruchami motoriky. 

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu