|  STYL
čt 21. listopadu, svátek má Albert, zítra Cecílie
Zdraví
Nesprávné fungování jater může vést k poruchám imunity 

Pozor na přetížená játra. Podpořte jejich správnou funkci vhodnými potravinami

09. března 2019 09:43 / Shutterstock
 1   0
Játra jsou největším detoxikačním orgánem lidského těla a řadí se také k těm nejvytíženějším orgánům. Pokud jsou přetížená, ovlivní to negativně fungování celého těla. Víte, jak zlepšit funkci jater vhodnými potravinami?

Většina látek, které organismu dodáme zvenčí, se v různé podobě, dříve či později, prostřednictvím krve dostane do jater. Játra fungují jako filtr krve, zpracovávají se zde živiny, některé se zde i ukládají. Krev se v játrech také čistí od toxinů. Toxiny se zde odbourávají, přeměňují a rozpouštějí tak, aby je mohly další vylučovací orgány odvést ven z těla.

Játra neplní jenom detoxikační funkci, mají více než 500 dalších funkcí nezbytných pro život. V každém okamžiku se v játrech odehrávají tisíce různých biochemických procesů, které ovlivňují fungování celého těla.

Detoxikace může být zaměřena na játra jako klíčový detoxikační orgán. Existují například bylinky a další přírodní prostředky, které dokážou činnost jater podpořit. Očista jater zvýší vlastní detoxikační schopnosti lidského těla.

Jaké potraviny jsou vhodné ke zlepšení funkce jater?

Česnek

Česnek obsahuje sloučeniny síry, která slouží jako aktivátory jaterních enzymů odpovědných za vylučování toxinů z těla. Česnek také obsahuje allicin a selen, dvě důležité živiny chránící játra před poškozením toxiny a pomáhající při detoxikaci.

Grapefruit

Grapefruit je bohatý zdroj vitamínu C a antioxidantů, oboje čistí játra. Podobně jako česnek, obsahuje i grapefruit sloučeniny podporující výrobu jaterních detoxikačních enzymů. Také obsahuje flavonoid známý jako naringenin, který způsobuje, že játra tuky spíše spalují než ukládají.

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje katechiny, druh rostlinných antioxidantů, které prokazatelně odstraňují tuk z jater a podporují správnou funkci jater. Tento nápoj chrání játra před kumulací toxinů, které je mohou poškodit.

Listová zelenina

Listová zelenina, jako je rukola, špenát, pampelišky, hořčice a čekanka obsahuje velké množství čistících složek, která neutralizují těžké kovy poškozující játra. Také odstraňuje pesticidy a herbicidy z těla a podporuje tvorbu a proudění žluči.

Avokádo

Avokádo je bohaté na sloučeniny produkující glutathion a tím chrání játra, protože zabraňuje jejich zaplavení toxiny a zesiluje čistící schopnost. Výzkumy ukázaly, že 1-2 avokáda týdně dokáží za měsíc "opravit" poškození jater.

Vlašské ořechy

Ořechy obsahují hodně l-argininu, aminokyselin, glutathionu a omega-3-mastných kyselin, které pomáhají čištění jater od nebezpečného amoniaku. Jsou také dobré pro lepší okysličování krve a z jejich slupek se často vyrábí přípravky na jaterní očistu.

Kurkuma

Kurkuma je jedním z nejsilnějších přírodních prostředků pro udržení zdravých jater. Bylo prokázáno, že aktivně chrání játra před poškozením toxiny a také napomáhá regeneraci poškozených jaterních buněk. Dále napomáhá produkci žluči a zlepšuje funkci žlučníku, orgánu, který také napomáhá čištění těla.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský má několik vlastností, které jsou játrům obzvlášť prospěšné. Tato bylina plná antioxidantů regeneruje jaterní buňky, posiluje buněčnou stěnu v játrech, snižuje záněty žlučníku a jater a rozkládá žlučové kameny, aby mohla žluč volně obíhat.

Ostropestřec neutralizuje a detoxikuje léky, drogy, chemické příměsi potravin a alkohol. Pomáhá chránit játra řízením spotřeby glutationu, který je nezbytný pro detoxikační procesy. V prevenci poškození buněk vysoce reaktivními molekulami volných radikálů je ještě výkonnější než vitamíny C a E. Navíc podporuje regeneraci jaterních buněk.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu