Vysoký tlak: Tichý nepřítel, kterého se nevyplácí podceňovat
Vysoký krevní tlak, neboli hypertenze, je mnohdy zrcadlem našeho životního stylu. Máte přísného šéfa, hoří vám termíny nebo učíte bandu divokých puberťáků? Pak se vám v nadledvinách tvoří látky, které z krátkodobého hlediska umožní přežít stres, ale působí-li dlouhodobě, zvedají tlak krve. Velký vliv na zdraví cév má i výživa, pokud tišíte hlad ve fastfoodech nebo holdujete vydatné kuchyni, jistě jste již své cévy vybavili aterosklerotickými pláty. Pro cévy, co vyživují srdce, to může být osudné.
Jak to spolu souvisí?
Pláty postupně zužují vnitřní průměr tepen. Má-li se krev dostat až do kapilár cílového orgánu, musí téci pod vyšším tlakem. Jenže ten poškozuje vnitřní povrch cév – takzvaný endotel. Jde o tenkou vrstvičku buněk, které produkují látky, jež ovlivní průměr cévy a umožní tak tělu a srdci lépe se vyrovnat s měnící se zátěží. Jenže pokud se tato vrstva poškodí, cévy svou schopnost adekvátně reagovat ztrácí a jejich stěna ztuhne. Srdce pak musí pumpovat krev do zúžené a ztuhlé cévy pod vyšším tlakem.
Pozor, aby nebylo pozdě
To pro srdce znamená vyšší námahu. Srdeční svalovina se nejen zvětšuje, ale i prorůstá vazivem. Je hůře poddajná, a tak neplní své funkce. Protože srdce najednou tak zbytnělo, potřebuje i více kyslíku. Pokud jej nedostane, dojde k ischemickým potížím – svíravým bolestem na hrudi, či dokonce infarktu. Pokud jste se dosud neléčili s „tlakem“, byli jste nejspíš bez potíží. Nyní se začnou projevovat. A co hůř, vysoký krevní tlak neovlivňuje jen srdce, ale všechny orgány. Nejrizikovější je hypertenze pro ledviny.
Léčba hypertenze je na celý život. Ačkoli se po vhodně zvolených lécích cítíte naprosto zdrávi, nevysazujte je. Hypertenze je tichý zabiják. Pokud se už projeví poruchou orgánů, může vám zvonit hrana. (Dále čtěte: Jak zatočit s vysokým krevním tlakem jednou pro vždy).