|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Pro některé lidi je větší příjem vlákniny doslova utrpením 

Méně je někdy více: Kdy i zdravá strava může škodit?

13. února 2019 11:04 / Shutterstock
 3   0
Konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střeva. Ale pozor na její množství.

Až 75 % zdravotních rizikových faktorů jsme schopni ovlivnit prostřednictvím pestré vyvážené stravy a zdravým životním stylem. Výživa tedy hraje významnou roli. Lze jí ovlivnit obezitu i mnoho dalších nemocí.

Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střeva. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva by měla být také strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pozor na přepálený tuk

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Kdo by se měl většímu množství vlákniny vyhnout?

Pro většinu lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny jako je čerstvé ovoce, syrová zelenina a celozrnné pečivo, zdrojem zdraví.

Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete.

Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy, tedy enzymu, který mléko ve střevě rozkládá. (Dále čtěte: I zdravá strava může škodit. Tyto nepříjemnosti vás mohou při její konzumaci potkat).

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu