|  STYL
čt 12. prosince, svátek má Simona, zítra Lucie
Zdraví
Zázvor můžeme konzumovat mnoha způsoby 

Malý zázrak pro náš organismus. Jak ho správně a chutně konzumovat?

16. května 2018 10:22 / Shutterstock
 10   0
Zázvor je skutečně malým zázrakem pro lidský organismus. Má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, napomáhá trávení a podporuje chuť k jídlu, působí proti žaludečním křečím a nevolnosti a to i při cestovní nevolnosti a nevolnosti v těhotenství.

Zázvor je koření oblíbené po celém světě a pro svou výraznou chuť a vůni má široké využití zejména v exotických kuchyních. Kde všude zázvor pomáhá? Více se dozvíte v našem jiném článku.

Proč zázvor pravidelně zařadit do našeho jídelníčku?

  • pomáhá při nevolnost a zvracení
  • zázvor je skvělý pomocník proti nadýmání, zácpě a dalším trávicím potížím
  • obsahuje látky, které mají prokazatelně ochranný účinek na činnost mozku
  • gingerol, látka obsažená v zázvoru, působí proti migréně
  • dokáže vyrovnávat hladinu cukru v krvi
  • kromě pozitivního účinku na krevní tlak zázvor obecně působí prospěšně na kardiovaskulární systém

Zázvor má sice velmi výraznou chuť, která nemusí každému vyhovovat, ale nemusíte ho konzumovat samostatně. Lze ho přidat do jídla, například do číny, do polévky nebo z něj připravit čaj či dezert.

Kde můžeme použít zázvor?

Je vhodný do salátů, ale právě kvůli výrazné vůni i chuti, je třeba dát pozor na jeho množství.

Zázvor je možné nastrouhat podobně jako mrkev či petržel do polévek, omáček, nebo přímo na maso, zvláště se výborně hodí ke kuřecím prsům a dodá jim tu správnou chuť.

Oblíbeným receptem je zapečený banán na zázvoru a medu. Fantazii se meze nekladou a šikovné hospodyňky jistě využijí tento malý přírodní zázrak a potěší tak své konzumenty u stolu.

Japonci s oblibou konzumují zázvor pokrájený na plátky, zejména v kombinaci se sushi.

Stále oblíbenější je u nás zázvorový čaj. Kořen nastrouhejte nadrobno a zalijte vroucí vodou. Velmi osvěžující jsou i zázvorové drinky - základem je zázvorový čaj, který se zalije ovocnou šťávou.

Nakládaný zázvor

Jeden praktický tip pro všechny, kteří si zázvor už zamilovali a chtějí ho mít rychle po ruce. Mladý zázvor, který je méně dřevnatý, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty vhoďte na 30 sekund do vařící vody, přeceďte a nechte vychladnout. Mezitím si do lahví připravte ocet, cukr a sůl. Do lahví naskládejte plátky zázvoru a nechte 1 den odležet v chladničce. Takto nakládaný zázvor vydrží v chladničce i několik týdnů.

Kandovaný zázvor

Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka nebo na kostičky. Zázvor dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený, přisypeme cukr a necháme vařit asi půl hodiny. Po vychladnutí slijeme zázvorový sirup do skleničky a můžeme později využít například pro dochucení nápojů. Kousky zázvoru ještě smícháme s trochou pískového cukru, aby se obalily, a kandovaný zázvor je hotový. Kandovaný zázvor můžeme přidávat do cukroví, pečiva nebo konzumovat samotný. O koření, které pomáhá v boji proti zhoubným nemocem, se více dozvíte zde.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu