|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Mák jednoznačně patří mezi nejzdravější potraviny na světě 

Důvody, proč byste měli mák zařadit do svého jídelníčku

14. května 2018 10:49 / Shutterstock
 20   0
Pokud milujete mák a bez škubánků s mákem si neumíte představit život, pak vás jistě zaujme, co všechno toto mák obsahuje a jak je prospěšný našemu zdraví. Zpozornět by měly zejména ženy.

Mák jednoznačně patří mezi nejzdravější potraviny na světě, proto byste mu měli věnovat velkou pozornost, a pokud jste to ještě neudělali, zařaďte ho co nejdříve do svého jídelníčku. A kterým potravinám bychom se naopak měli vyhnout obloukem? Čtěte více.

Mák má nejvyšší podíl vápníku ze všech potravin

Mák setý zná lidstvo už tisíce let. Ukrývá v sobě nejvyšší podíl vápníku a prospěšných vitamínů, minerálů či nenasycených mastných kyselin. Je mimořádně pozoruhodné, že mák obsahuje až dvanáctinásobně více vápníku než mléko a třikrát více než sýry.

Co dále mák obsahuje?

  • mangan
  • měď
  • fosfor
  • železo
  • vitamin B1, B2, B3
  • vitamin E
  • vitamin C
  • kyselinu listovou

Mák a ženy

Mák by ale rozhodně neměl chybět v jídelníčku budoucích maminek, jakož i lidí s osteoporózou. Má uklidňující účinky a je skvělým pomocníkem pro udržení zdravých vlasů, nehtů nebo zubů, neboť pomáhá předcházet zubnímu kazu. Díky obsahu kyseliny olejové výrazně prospívá paměti a snižuje krevní tlak. Vědci zároveň prokázali blahodárné účinky máku při prevenci rakoviny prsu. Nedoporučuje se však konzumovat ho ve velkém množství, protože tehdy může způsobit nevolnost.

Jak mák působí na náš organismus? 

K pozitivním účinkům máku na lidský organismus nepochybně patří:

  • podpora vyprazdňování
  • odkyselení organismu
  • snížení cholesterolu
  • podpora krvetvorby
  • léčba ekzémů a vyrážek 
  • tlumí bolest hlavy
  • přináší klidný spánek 

Setkali jste se však s makovým mlékem? Je to dokonalý pomocník, například na prevenci osteoporózy. 

Makové mléko

Budete potřebovat:

  • mák
  • vodu

Příprava:

Do sklenice nebo lahve vsypte mák a zalijte vodou v poměru 1: 5. Nechte odstát během noci, při pokojové teplotě. Druhý den směs rozmixujte a přeceďte. Makové mléko si můžete osladit medem nebo použít na výrobu kakaa. Toto mléko je zásadité, takže nepřekyseluje organismus. Makové mléko by měly pravidelně pít ženy před nebo v menopauze, těhotné ženy, ale i lidé, kteří mají potíže se žlučníkem a slinivkou. 

Zajímavost

Věděli jste, že největší producent potravinářského máku na světě je Česká republika? Zajímavostí je i to, že odvar z okvětních lístků máku se již v dávné minulosti používal proti dráždivému kašli. O jiné potravině, která si stoprocentně zaslouží vaší pozornost, píšeme v jiném článku.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu