|  STYL
ne 10. listopadu, svátek má Evžen, zítra Martin
Zdraví
Co se vám vybaví, když se řekne kurkuma? 

Poznejte levné koření se zázračnými účinky. Proč ho pravidelně používat?

07. dubna 2018 12:25 / Shutterstock
 5   1
Když se řekne kurkuma, mnohým z nás se nevybaví vůbec nic. Není divu, jedná se o rostlinu, kterou znají často jen lidé, kteří se pohybují v gastronomii, anebo se jen více zajímají o chutě východních zemí.

Tato pro nás exotická květina i plodina v jednom se ovšem nevyužívá pouze jako součást pokrmů. Své místo si najde třeba v kosmetice. Často je i pomocníkem při barvení látky. Udělejte si doma nápoj, který posílí imunitu, odstraní záněty a ochrání srdce. Více se dočtete zde.

Jaký je tedy její původ, odkud se získává a jaké jsou její účinky?

Kurkumovník má svou domovinu v Asii. Máme-li jmenovat konkrétní státy, pak po Indii se s kurkumovníkem můžeme nejčastěji setkat v Thajsku, Číně anebo v Indonésii. Hojně se nachází i na Jávě. Do Evropy se dostalo z těchto oblastí hned několik odrůd. Asi nejznámější a nejčastěji využívaný je kurkumovník dlouhý. Z Thajska známe takzvaný thajský tulipán, jak je označován kultivar Curcuma alismatifolia. Vybrat je možné i spousty dalších druhů pěstovaných jak pro květy, tak i pro oddenky, z nichž se získává koření.

Jak se kurkuma sklízí?

Která část kurkumovníku se vlastně využívá při získávání kurkumy? Oddenky. Právě ty se sklidí v době po odkvětu a vaří se ve vodě. Už při varu je patrné uvolňování kurkuminu, tedy zcela specifického barviva sytě žluté barvy. Když se oddenky usuší, rozemelou se na onen zlatavý prášek. O nejdražším koření na světě a jeho účincích na naše tělo jsme psali v jiném článku.

Co všechno kurkuma dokáže?

Kurkuma je součástí mnoha pokrmů majících asijský původ. Přidat si ji můžete do jídla i vy, na internetu je spousta receptů, jež s ní počítají. V lidovém léčitelství se hovoří o tom, že snižuje hladinu cholesterolu v krvi, dodává energii, čistí krev a pomáhá při nadýmání. Ne vždy je ale úplně jednoduché ji sehnat, většinou ji totiž najdeme jen jako součást kari koření.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu